Inici|Frontal de sarcòfag amb escenes bíbliques (sala 1)

Frontal de sarcòfag amb escenes bíbliques (sala 1)

Aquest frontal de sarcòfag va ser elaborat probablement per un taller romà durant el segle IV de la nostra era, durant el mandat de Constantí -el primer emperador cristià-, i després va ser exportat a Hispània.

En aquesta peça de marbre tallada en alt relleu veiem escenes de l'Antic i del Nou Testament disposades a mode de fris corregut, és a dir, sense límits que les separin.

D'esquerra a dreta: la resurrecció de Llàtzer, elsacrifici d'Abraham, el miracle dels pans i els peixos, en el qual Jesús apareix entre sant Pere i sant Andreu, la figura de l'orant o del difunt en el centre de la composició, Adam i Eva, i, finalment, l'Adoració dels Reis Mags.

Aquestes representacions no estan ordenades temporalment, però mantenen un paral·lelisme entre elles per tal com estan vinculades amb la divinitat de Jesús, l'Eucaristia i la Redempció. Pel que fa a la tècnica cal destacar l'ús del trepà per ressaltar els detalls, com ara els rínxols dels cabells, els ulls o la vegetació. Altres detalls, en canvi, com la mà de Déu junt a Abraham o les figures dels camells en l'Epifania, estan treballats mitjançant un relleu menys profund que configura un segon pla narratiu.

El sarcòfag complet es va descobrir a Layos, província de Toledo, al segle XVII. Posteriorment, el frontal va ser separat del sarcòfag per convertir-lo en lauda sepulcral i al dors s'hi van esculpir els escuts d'una família noble.