Menú de serveis

Ves al menú principalNotícies

Sessió de treball del Consell sobre "Noves alternatives d'habitatge per viure l'envelliment"

  • Habitatges envelliment
  • Habitatges envelliment 2

Amb la participació de la Sra. Astrid Lindstrom, consultora en polítiques socials i la Sra. Mercè Pérez Salanova de l'Àrea d'Atenció a les persones de la Diputació de Barcelona.

En la sessió, que ha tingut lloc el passat 18 de juny al Saló de Plens del districte de l'Eixample, la Sra. Astrid Lindstrom s'ha centrat en l'experiència sueca on el servei d'atenció a domicili és molt intensiu en atenció i permet a moltes persones grans estar a casa seva fins l'últim moment.

Els habitatges amb serveis, tant públics com privats, són un model molt estès a Suècia. Les persones grans disposen de petits habitatges propis i zones amb serveis comuns gestionats per professionals.

Les comunitats d'habitatges autogestionades que, encara que no són un model específic per a persones grans, és una fórmula d'habitatge col·lectiu cada cop més utilitzada per persones grans. Hi han comunitats per a persones sèniors i d'altres mixtes per a persones sèniors i famílies.

Els membres de la comunitat gestionen les àrees comunes i s'encarreguen de manera col·lectiva d'activitats com la compra i la cuina. Les zones comunes inclouen menjador i cuina comunitària, espais de tallers, àrees d'oci, biblioteca, gimnàs, sauna, ordinadors, grans electrodomèstics... La gestió i dinamització comunitària de les zones comunes permet estalviar i crear vincles i xarxes d'ajuda mútua.

L'administració pública sueca ha constatat que aquestes tipologies d'habitatges comunitaris i les xarxes de relacions que generen milloren les condicions de vida de les persones grans i això juntament amb els serveis d'atenció domiciliària permeten a moltes persones grans viure a casa seva fins l'últim moment.

Astrid Lindstrom també ha fet una breu referència al model d'atenció residencial suec basat en centres organitzats en petites unitats residencials dissenyades amb totes les característiques d'un entorn domèstic. Els centres residencials suecs s'adrecen a persones amb gran dependència o que pateixen demències. Els entorns domèstics donen seguretat i més confort a les persones residents.


Inici de la pàgina