Picasso, la mirada del fotògraf
Picasso, tal com ja va escriure el seu amic Man Ray a la revista Cahiers d’art, el 1937, va mantenir una relació fructífera i complexa amb la càmera, que va ser possible començar a analitzar a partir del 1992, quan els seus hereus van fer donació d’una part de l’arxiu fotogràfic del pintor a l’Estat francès. Han calgut anys per organitzar el material ingent d’aquest llegat, des que la conservadora del Musée national Picasso-Paris, Anne Baldassari, encetés a mitjans de la dècada del 2000 una investigació en profunditat de les imatges en blanc i negre i en color que integren els fons del museu.

Entre aquestes imatges hi ha no sols les dels destacats fotògrafs que van immortalitzar el pintor (com Brassaï, René Burri, Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, Robert Doisneau, David Douglas Duncan, Herbert List, Dora Maar, Man Ray, Arnold Newman o Edward Quinn), sinó moltíssimes més preses pel mateix Picasso, a vegades per fixar els seus motius pictòrics o documentar el procés creatiu, d’altres per retratar-se com a sobirà indiscutible al seu regne, el taller, i enfortir l’ideal de l’artista modern, i d’altres, fins i tot, per deixar constància de la seva vida íntima, dels seus coneguts o amics, de la seva dimensió humana.

Picasso, la mirada del fotògraf ofereix una selecció d’aquests materials fotogràfics amb la voluntat de testimoniar la complexa relació de l’artista amb la representació fotogràfica. Juntament amb aquest conjunt tan rellevant, presentem una recopilació de les millors instantànies dels nostres arxius, preses per Lucien Clergue, Michel Sima o David Douglas Duncan, entre d’altres, així com dues sèries menys conegudes de Nick de Morgoli i Leopoldo Pomés, procedents de col·leccions particulars, que són un testimoni de les trobades que van tenir amb l’artista als seus tallers de la rue des Grands-Augustins i de La Californie.

Títol: Picasso, la mirada del fotògraf

Autors: Emmanuel Guigon, Violeta Andrés, Anne de Mondenard, Malén Gual, Eduard Vallès, Guillaume Ingert, Laura Couvreur, Laurence Madeline

Any: 2019

Pàgines: 248 p

Llengües: català/francès i castellà /anglès

Format: 21,5 x 28 cm           

Editor: Fundació Museu Picasso de Barcelona / La Fábrica

ISBN: Català / Francès: 978-84-948685-9-7 (ISBN La Fábrica: 978-84-17769-16-1)
Castellà / Anglès: 978-84-948685-8-0 (ISBN La Fábrica: 978-84-17769-15-4)

Comprar catàleg