«Petites històries, grans dones», els contacontes infantils de nou museus ara en línia

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu Marítim de Barcelona, el Museu Picasso, el Museu del Disseny de Barcelona, els Museus d’Esplugues de Llobregat, la Fundació Joan Miró i el Museu d’Història de Catalunya ofereixen enguany i de manera virtual el cicle de contes «Petites històries, grans dones». La proposta s’emmarca en l’oferta cultural amb motiu del Dia Internacional dels Museus, dedicada enguany a «Museus per la igualtat. Diversitat i inclusió», que se celebrarà de forma virtual atès el context circumscrit per la pandèmia.

En un inici programada com una activitat presencial per a dur a terme en cada un dels museus organitzadors, el tancament dels equipaments a causa de la Covid-19 ha traslladat la iniciativa a internet. Entre el 23 i el 31 de maig, cada dia, a partir de les 12.00 h, s’oferirà per Youtube un nou videoconte. Els nou vídeos romandran disponibles de manera permanent en aquest nou canal adreçat als infants. Les narracions tenen com a protagonistes diverses dones vinculades a la història, a les col·leccions o al contingut de cadascun dels equipaments, i són totes de nova creació i escrites a càrrec de l’entitat Tramoia Serveis Culturals.

De forma complementària als videocontes, i com una acció participativa a les xarxes socials, aquest cicle convida petits i grans a fer visibles les dones que han estat o són el seu referent. A través del hashtag #PetiteshistoriesGransdones us proposem compartir a les xarxes socials dibuixos, vídeos, poemes, entre d’altres, com una manera d’homenatjar les dones rellevants en l’art, la ciència o en qualsevol altre àmbit.

Calendari de l’estrena dels videocontes al canal de Youtube «Petites històries, grans dones»:

Dissabte 23 de maig, 12.00 h, al Museu Nacional d’Art de Catalunya

Videoconte dedicat a la fotògrafa Colita, que ha realitzat nombroses fotografies d’artistes i cantants catalans de la Nova Cançó, i és considerada una de les millors retratistes especialitzades en aquest gènere.

Diumenge 24 de maig, 12.00 h, al Museu Marítim de Barcelona

Videoconte dedicat a Anne Bonny, la pirata que va atemorir moltes tripulacions al mar Carib durant part del segle XVIII.

Dilluns 25 de maig, 12.00 h, al Museu del Disseny

Videoconte dedicat a Carolina Montagne, una de les modistes més prestigioses del segle xix i principis del xx a Catalunya. Pionera del comerç del vestit de luxe.

Dimarts 26 de maig, 12.00 h, al Museu Picasso

Videoconte dedicat a Gertrude Stein, escriptora i col·leccionista d’art modern.

Dimecres 27 de maig, 12.00 h, a la Fundació Joan Miró

Videoconte dedicat a Nalini Malani, artista hindú, Premi Joan Miró 2019, que presentà l’exposició «No em sents» a la Fundació Joan Miró.

Dijous 28 de maig, 12.00 h, als Museus d’Esplugues de Llobregat

Videoconte dedicat a la ceramista Angelina Alós.

Divendres 29 de maig, 12.00 h, al Museu d’Arqueologia de Catalunya

Videoconte dedicat a l’arqueòloga Adela Ramon Lligué.

Dissabte 30 de maig, 12.00 h, al Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Videoconte dedicat a la canadenca Biruté Galdikas, l’experta més reconeguda en l’àmbit del comportament dels orangutans.

Diumenge 31 de maig, 12.00 h, al Museu d’Història de Catalunya

Videoconte dedicat a Roser Rosés, que fou enviada a l’URSS quan tenia 12 anys per allunyar-la de la Guerra Civil però on, malauradament, va trobar-se amb les misèries de l’exili i la duresa de la II Guerra Mundial.

________________________

Quan? Entre el 23 i el 31 de maig, cada dia, a partir de les 12.00 h

«On? Al canal de Youtube Petites històries, grans dones»

Activitat coorganitzada pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona; el Museu Nacional d’Art de Catalunya; el Museu d’Arqueologia de Catalunya; el Museu Marítim de Barcelona; el Museu Picasso; el Museu del Disseny de Barcelona; els Museus d’Esplugues de Llobregat; la Fundació Joan Miró, i el Museu d’Història de Catalunya.