Palau Berenguer d’Aguilar. Museu Picasso, Barcelona. Juliol, 2022. Fotografia: Mònica Moreno

Palaus nets i polits, façana en marxa

Les obres de restauració de les façanes dels patis dels edificis medievals que configuren el conjunt arquitectònic del Museu Picasso van quedar enllestides el passat mes d’agost. Els restauradors han actuat als patis del Palau Berenguer d’Aguilar, Palau Meca, Palau Baró de Castellet i Palau Finestres i la intervenció ha permès rehabilitar un total de 2.400 m2 de superfície!

S’han rehabilitat els paraments formats majoritàriament per pedra de Montjuïc, tot recuperant els elements constructius històrics i les nombroses peces escultòriques que s’hi troben. Les actuacions han permès augmentar les prestacions de les façanes, garantir la futura conservació dels seus elements i millorar la presentació i lectura de les diverses cronologies dels seus paraments.

La sorpresa més agraïda ha estat el descobriment de la decoració pictòrica de l’enteixinat situat al porxo d’entrada del carrer Montcada pel pati Berenguer d’Aguilar en què s’han identificat diferents motius decoratius: figuratius animals, vegetals, geomètrics, així com possibles escuts.  El Dr. Reinald González, historiador al capdavant de les obres, ha estimat que la decoració va ser feta al segle XVI.

Enteixinat amb motius decoratius

Enteixinat amb motius decoratius. Fotografia de Noemí Jiménez López (coordinadora de l’equip i treballs de conservació i restauració) 25.05.2022

 

Ara encarem una segona fase del projecte de rehabilitació de l’edifici. Hem començat les obres de restauració de les façanes exteriors del carrer Montcada; actuació aprovada el 20 de gener de 2022 per la Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona. La proposta preveu intervencions en el conjunt dels edificis. L’execució de les obres es farà en tres fases i la previsió és que es finalitzi en 11 mesos. 

Llarga vida als palaus!

 

Nota de Premsa [+]