Loop Festival al Museu Picasso

Del 16 al 28 de maig

El Museu Picasso col·labora amb Loop, la mostra de vídeo de Barcelona. Coincidint amb el 15è aniversari del festival, presentem l’obra TV Interruptions (1971) de David Hall.

En el marc de la quinzena edició, titulada «Winding the Clock Back», el festival Loop Barcelonadedica el programa als pioners i pioneres del videoart. Aquesta voluntat arqueològica respon a la necessitat de rastrejar els orígens d’una disciplina radicalment contemporània i en permanent transformació. 

Al Museu Picasso es presenta l’obra TV Interruptions, del videoartista britànic David Hall (1937-2014). Pioner dels new media, Hall va fer del vídeo el mitjà del seu particular treball al voltant de l’experiència del temps i la desmaterialització de l’objecte artístic.

Aquesta obra va consistir originalment en l’emissió de set vídeos (d’una durada d’entre tres i quatre minuts cadascun) a través de la televisió pública escocesa durant el festival d’Edimburg. Els vídeos, que es van emetre sense cap mena d’anunci previ ni explicacions posteriors, apareixien com una interrupció en la continuïtat de la programació i convidaven els espectadors a interrogar-se sobre el que acabaven de veure. L’aparell de televisió domèstic es convertia d’aquesta manera en l’espai d’aparició de l’obra i la senyal televisiva es transformava en un canal que substituïa momentàniament les funcions d’exhibició pròpies de la institució artística tradicional. Gairebé mig segle després de la seva emissió original i seguint el mateix plantejament sorprenent, el set vídeos es tornen a emetre, dins del programa de Loop, a través del senyal de BTV.

Posant en relació les possibilitats del vídeo amb la seva faceta artística anterior com a escultor, Hall també va explorar la dimensió plàstica i escultòrica dels monitors a través de diverses obres que actualment són clàssics indiscutibles del videoart. TV Interruptions va esdevenir una d’aquestes peces de caràcter escultòric, en què els set vídeos es reprodueixen a través d’un grup de set monitors. La seva emissió simultània però no coincident produeix un seguit d’interrupcions entre els vídeos. A la vegada, la instal·lació en el seu conjunt també produeix una interrupció sonora i visual en el context institucional on es presenta.