José Ruiz Blasco. Colomar. Oli sobre tela. 1891-1895. Dipòsit de la FUNDACIÓ NOGUERA

Obertura de l'espai del "Colomar"

Pablo Picasso neix a Màlaga el 25 d’octubre de 1881. D’això fa 141 anys... I al Museu Picasso ho celebrem obrint un espai a la col·lecció permanent dedicat al seu pare.

José Ruiz treballa de professor de dibuix i pintor a les tres ciutats on resideix la família Ruiz Picasso; a Màlaga, a la Corunya i finalment a Barcelona. L’any 1880 es casa amb María Picasso López, amb qui tindrà tres fills, un d’ells, Pablo Picasso. Don José té un paper fonamental en la formació del seu fill; li fa de guia en el seu aprenentatge de la pintura i li imposa un programa de preparació molt rigorós.

 El pare de l'artista, amb un exemplar de la revista "Gil Blas" a la butxaca

Pablo Picasso. El pare de l'artista. Aquarel·la sobre paper. Barcelona, 1896. Donació Pablo Picasso, 1970. MPB 110.331

Jaume Sabartés va resumir la importància del pare en la vocació artística de Picasso amb aquesta frase: «[…] d’ell li ve l’afició per la pintura i […] ell és qui li va donar les seves primeres lliçons.»

Picasso va fer molts retrats de don José en una sèrie d’obres amb formats i tècniques diversos, tinta, llapis de grafit o aquarel·la, molts dels quals es podran veure a partir de dimarts 25 d’octubre en aquest espai. La sala però està presidida per un oli amb un colomar, fet per José Ruiz a la Corunya entre els any 1891 i 1895. Sabem que a José li agradava pintar coloms — aquesta obra de gran format n’és un bon exemple—, i que Picasso va heretar aquesta predilecció del pare. El Colomar completa la col·lecció de colomins que es conserven al Museu; les litografies de la col·lecció són nombroses i la sèrie de Las Meninas inclou uns colomins de traç molt lliure.

Colomar

José Ruiz Blasco. Colomar. Oli sobre tela. 1891-1895. Dipòsit de la FUNDACIÓ NOGUERA

 

El colom

Pablo Picasso. El colom. Litografia. "Lavis" i tinta litogràfica sobre zinc; estampat sobre paper vitel.la Arches (prova Sabartés). 9 de gener del 1949. Donació Jaume Sabartés, 1962. MPB 70.106

 

El Colomar és un dipòsit de la Fundació Noguera que, amb aquesta generosa acció, dona suport a l’activitat del Museu en els actes preparatoris de la celebració del 50è aniversari de la defunció de l’artista.