Trobada: «Barthélémy Toguo i les temàtiques de/postcolonials»

L’obra de Barthélémy Toguo es fa ressò d’un projecte més ampli, titulat «Picasso en l’enforcall d’una xarxa d’amistats. Mirades sobre els problemes anti/post/colonials». Artista que, es pot dir sense exagerar, treballa a tot el món (Àfrica, Europa, Amèrica del Nord, Amèrica Llatina, Àsia), Barthélémy Toguo percep, en l’era de la globalització, els nous reptes que es plantegen als artistes, en particular als de les anomenades zones perifèriques o en vies de desenvolupament; als que no s’ha d’anomenar «pobres» sinó «empobrits», com és el cas de diversos països del continent africà. Conscient que la fi del colonialisme no ha posat fi a la «colonialitat del poder», la seva obra se centra en qüestions de poder i dominació, siguin reals o simbòliques. La seva obra, travessada per qüestions d'història, de silencis i d’oblit de la memòria, posa de relleu temes candents de l’actualitat, siguin aquells que tenen a veure amb el moviment Black Lives Matter o fins i tot el de l’apropiació cultural. Barthélémy Tougo ens ofereix una obra d’una força poc comuna i fa una mirada tan subtil com poderosa a l’estat del món actual. Aquesta trobada en el marc de l’exposició ens permetrà apreciar encara més el seu abast.

Aquesta trobada té lloc en el marc de l’exposició «Barthélémy Toguo»; és una activitat del «Doctorat Picasso», codirigit per Emmanuel Guigon (Museu Picasso de Barcelona), Jèssica Jaques (Universitat Autònoma de Barcelona) i Androula Michael (Universitat de Picardia Jules Verne) en col·laboració amb el grup d’investigació MCTM — FMSH, dirigit per Christine Chivallon (CNRS).

PROGRAMA

9.30 h

Benvinguda a càrrec d'Emmanuel Guigon, director del Museu Picasso de Barcelona

9:45 h

Inauguració a càrrec de la Dra. Virginia Luzón, Vicerrectora de Comunicació i Promoció de la Universitat Autònoma de Barcelona

10 h

Presentació a càrrec d'Emmanuel Guigon, Jèssica Jaques (UAB) i Androula Michael (UPJV), codirectores del «Doctorat Picasso»

10:15 h

Christine Chivallon, directora de recerca del CNRS, Laboratori de Ciències Socials del Carib LC2S, cap del grup MCTM (FMSH)

Introducció a les qüestions de/post/colonials i focalització en la qüestió de la colonialitat “global”

10:45 a 11:30 h

Taula rodona I: Retrospectiva sobre l'exposició “Barthélémy Toguo/Pablo Picasso – diàlegs”

Emmanuel Guigon

Barthélémy Toguo

Elvira Dyangani Ose – directora del MACBA

11:30 a 12:15 h

Pausa cafè

12:15 a 13 h

Taula rodona II: A l'Àfrica, al món, Barthélémy Toguo, un artista totalment compromès

Barthélémy Toguo

Ousseynou Wade, ex‐secretari general de la Biennal de Dakar

Androula Michael

13 – 13:30 h

Debat amb els assistents

___________________________

Descarregar programa en pdf

___________________________

Informació pràctica

Activitat programada en el marc de l’exposició «Barthélémy Toguo» i del «Doctorat Picasso»

Dia:

Divendres, 23 de setembre de 2022

Hora

De 9:30 a 13:30 h

Lloc:

Sala d’actes del Museu Picasso, accés per Plaça de Jaume Sabartés, 1, 08003 Barcelona

Preu:

Activitat gratuïta. Aforament i traducció simultània limitat.
Recomanem accedir a la sala 10 minuts abans de l’inici de la sessió.