InicioCongrés 'Retablos-tabernáculo de la Baja Edad Media en la Corona de Castilla'

Congrés 'Retablos-tabernáculo de la Baja Edad Media en la Corona de Castilla'

La revista anual Medievalia, editada per l’Institut d’Estudis Medievals (IEM) de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha publicat en el seu número 2020 les conferències del simposi internacional The Saint Enshrined: European Tabernacle-altarpices c.1150-1400,que va tenir lloc a Valladolid els dies 7 i 8 de juny de 2019.

Aquest congrés fou organitzat pel projecte de recerca Retablos-tabernáculo de la Baja Edad Media en la Corona de Castilla: estudio, documentación y difusión, que compta amb el suport de diferents instàncies de la Universitat de Valladolid (Escola de Doctorat, Institut Universitari d'Història Simancas, Departament d'Història de l'Art i G.I.R. IDINTAR), així com del Comitè Espanyol d'Història de l'Art i de la Diòcesi de Vitòria i el finançament del Ministerio de Economía, Industria y Competitividad i la contribució del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (ref.HAR2017-82949-P).

L’objectiu del projecte, que s’ha desenvolupat durant el període 2018-20, és portar a terme, en l’àmbit de l’antiga Corona de Castella, l’anàlisi exhaustiu d’una tipologia característica de retaule primitiu, consistent en un baldaquí que alberga una imatge de culte i que està dotat d’ales abatibles. La major part d’aquests retaules- tabernacles van ser relegats quan van passar de moda. En l’actualitat  es coneixen una trentena d’ells, dels quals només cinc es conserven mes o menys complerts.

El Museu Frederic Marès conserva el que és, sens dubte, el millor exponent d’aquesta tipologia, el retaule-tabernacle de Castildelgado (Burgos), i també fragments d’altres dos, la qual cosa li confereix un paper destacat en el desenvolupament del projecte. En aquest sentit, el Museu va cedir les peces pel seu estudi i observació. Al gener de 2019,  Fernando Gutiérrez Baños, investigador principal del projecte de recerca, i Francisco Marcial Morillo, del Laboratorio de Fotogrametría de la Universidad de Valladolid, van crear un model 3D del tabernacle procedent de l’Ermita de Santa María la Real del Campo de Castildelgado. Així mateix, també es van fer analítiques de mostres de policromies, radiografies de les peces i una sessió de fotografies dels tabernacles del Museu.

Han participat a la recerca: Fernando Gutiérrez Baños (investigador principal, UVa), Marcos González (UVa), Martínez Rubio (UVa) i Carme Sandalinas (MFM).

 

Consultar núm 1. vol 23 (2020) de Medievalia