HomeLa XMAC fa públic un cens amb més de 1.300 dones artistes

La XMAC fa públic un cens amb més de 1.300 dones artistes

Coincidint amb el Dia Internacional de les Dones, els 25 museus que formen part de la Xarxa de Museus d'Art de Catalunya posen a l’abast de tothom un cens que ha fet emergir de l’oblit una xifra molt significativa d’artistes i presenta el testimoni d’algunes d’elles publicant una sèrie d’entrevistes.

Encapçalada pel Museu Nacional, la Xarxa i la seva comissió de Feminismes i identitats lideren aquest projecte com a una acció estratègica que té per objectiu completar i enriquir el paper actiu de la dona en la creació artística i incorporar-lo en el relat dels diferents museus que la integren.

Des del 2019 la XMAC està impulsant la recerca i l’estudi de les artistes que formen part de les seves col·leccions amb la idea de rescatar-les de l’oblit i recuperar-ne l’obra i la memòria. Es treballa amb l’objectiu de reivindicar el paper que les artistes han tingut en l’art català i amb la necessitat de generar noves recerques per posar en valor i difondre les seves creacions.

Dirigit per la investigadora i historiadora de l’art Elina Norandi, aquest cens posa a l’abast de tothom la identificació de més de 1.300 artistes des del segle XVII fins als nostres dies, amb una presència majoritària d’artistes contemporànies. Es pot consultar la pàgina web de la Xarxa i la seva pretensió és crear una genealogia artística femenina al nostre país per tal d’aprofundir tant en l’àmbit museístic com en l’acadèmic i afavorir la detecció de mancances en les col·leccions públiques, així com estimular l’increment d’obres d’artistes a través de noves adquisicions.

Fernando Napoleón i Anaïs Napoleón (Anaïs Tiffon Cassan)

Retrat de nena

Fotografia. Targeta de visita

Barcelona, segona meitat del segle XIX

MFM S-6254

Aquest projecte es basa en la voluntat dels museus de continuar ampliant aquest cens i contribuir a desplegar un estudi més profund i de caràcter obert amb més dades que s’aniran incorporant a partir de noves adquisicions, recerques o exposicions.

Testimonis orals

En paral·lel a aquest cens, Veu i Memòria és una sèrie d’entrevistes que recull les veus d’algunes artistes i que sorgeix de la necessitat de reivindicar, en clau de recuperació de la memòria democràtica, el paper i les vivències que van tenir les artistes catalanes sota la dictadura franquista. A través de l’enregistrament d’entrevistes, fem visibles els testimonis d’una realitat d’opressió i manca de llibertats que encara ens ressona.

Núria Pié, Maria José Vela, Maria Teresa Sanromà, Dominica Sánchez, Dolors Cols, Lluïsa Jover, Adelaida Murillo, Maria Isabel Adalid, Maria Jesús Andreu, Montserrat Senserrich, Marika Vila, Montserrat Torras, Marta Casas, Rosa Mirambell, Pilar Segura i Teresa Jordà són les primeres que podem escoltar, d’una llarga llista que no para de créixer.

Artistes. Femení plural

Podeu consultar la informació sobre altres activitats que han preparat els museus de la Xarxa al voltant d’aquest dia al pdf adjunt.

 

Pel que fa el Museu Frederic Marès, el proper diumenge 17 de març a les 12 h tindrà lloc el segon concert del cicle Musicant el Museu Frederic Marès, dedicat a la figura de Francesca Bonnemaison i a la compositora Maria Rodrigo.

Francesca Bonnemaison, “Jo sóc la dona de les labors”

Intèrprets: Pilar Bosque, oboè; José Micó, clarinet; Clauda Cobos, trompa; Daniel Ortuño, fagot i Jordi Torrent, piano Obres de: Maria Rodrigo, Francis Poulenc

Amb la col·laboració de l'Escola Superior de Música de Catalunya

Concert homenatge a Francesca Bonnemaison (1872-1949), pedagoga i defensora dels drets de la dona. La figura de Bonnemaison es complementa contemporàniament amb Maria Rodrigo (1888-1967), compositora, pedagoga i pionera en l’estudi de la composició. Darrere la frase de Bonnemaison “Jo sóc la dona de les labors” s’amaga una gran afició per les col·leccions i la creació de labors. El Gabinet del col·leccionista del Museu conserva un conjunt de brodats provinents de la col·lecció de Francesca Bonnemaison, donats per la família. Concert amb música del primer terç del segle XX per commemorar els 75 anys de la seva mort.