IniciUna rapsòdia visual

Una rapsòdia visual

La Xarxa de Museus d'Art de Catalunya (XMAC) llança pel Dia Internacional dels Museus 2020 la seva primera exposició virtual, titulada Una rapsòdia visual i comissariada per Montse Frisach.

Música i arts visuals sempre han anat de la mà. Els artistes han creat tot un imaginari de la música. En les obres religioses van omplir les escenes d’àngels músics i cantors però, com els creadors solen ser amics entre tots, també van retratar els músics i ballarins, que, en definitiva, són músics que toquen amb el seu cos i dibuixen en l’espai. Altres obres visuals no parlen explícitament de música i so, però la tenen continguda dins seu.

Aquest itinerari per una trentena d’obres d’art de les col·leccions dels museus que formen part de la XMAC és un passeig en forma de rapsòdia perquè el visitant pugui trobar de manera molt lliure les concomitàncies entre art i música. Un passeig heterodox i atemporal, que manlleva el concepte de “rapsòdia” de l’àmbit de la música per il·lustrar una certa estructura amb què també treballen sovint els artistes visuals.

Entre d'altres, es poden trobar dues peces de la col·lecció del Museu Frederic Marès: el compartiment del retaule de Sant Agustí de Jaume Huguet  i l’escultura Terpsícore, musa de la música, de Venanci Vallmitjana.

 

Visita l'exposició de la XMAC aquí