Inici Programació online pel Corpus 2020

Programació online pel Corpus 2020

Barcelona Cultura ha presentat la programació del Corpus 2020, que aquest any arriba de manera virtual, així com la proposta d’activitats dels 700 anys del Corpus, celebració que s’allargarà fins a finals de l’any 2021. En aquest sentit, per el 700 aniversari les activitats s’han adaptat al format telemàtic per les circumstàncies generades per la crisi de la COVID-19.

Tot i que aquests dies previs ja estan tenint lloc algunes activitats, serà entre l’11 i el 14 de juny quan es desenvoluparà el gruix de programació. L’inici el marcaran les campanes del Pi i de la Catedral, que tocaran el dijous 11 a les 12 del migdia. El fi de festa també el marcaran aquests campanars, que tocaran el diumenge 14 cap a les 20:30 h.

Les activitats es difondran via web i xarxes de Cultura Popular Barcelona amb una programació de vídeos, alguns d’ells en directe, del dilluns 8 al diumenge 14 de juny. Hi haurà càpsules amb curiositats, entrevistes, taules rodones i presentacions que tractaran de temes tan diferents com els tocs de campanes, l’Ou com balla, el Seguici Popular o el Corpus del Baró de Maldà. També es presentarà virtualment el llibre ‘Corpus, la festa de les festes’ de l’editorial Morera, escrit per Amadeu Carbó.

A banda d’aquests vídeos, hi ha altres activitats destacables com l’exposició ‘Corpus a Barcelona’, on s’explica d’una manera entretinguda la importància de les celebracions a la ciutat i com van anar sorgint els diferents elements festius: bestiari, gegants, balls tradicionals, castellers... Amb les il·lustracions de la història del Corpus de Barcelona s’ha creat ‘El Joc del Corpus de Barcelona’, que convidarà a les famílies a fer-se la seva pròpia cercavila des de casa amb els retallables dels elements del Seguici Popular.

Després de l’èxit de l’any passat, torna la ruta del Corpus de Barcelona de la mà de l’Associació Joan Amades, aquest any en versió virtual. Aquest cop la ruta aprofitarà les noves tecnologies per apropar les curiositats i històries d’aquesta festa tradicional. Des de l’Arxiu Històric es prepara una pàgina web amb documents històrics i un muntatge visual amb imatges de l’Ou com balla de la Casa de l’Ardiaca del darrer segle.

Les entitats també han omplert aquest programa d’activitats amb iniciatives singulars, com ara les Catifaires del Raval, que faran el guarniment de l’Ou com balla dels jardins de Rubió i Lluch. Es tracta d’una activitat destacada ja que aquest serà l’únic ou que ballarà en aquest any tan especial, juntament amb el de la Catedral. L’Ou com balla serà retransmès a les xarxes per tal que tothom en pugui gaudir, donat que no serà una activitat presencial. 

D’aquesta manera, el pati del Museu Frederic Marès no acollirà com cada any una de les tradicions més singulars de Barcelona, consistent a fer ballar un ou als brolladors de claustres, patis i jardins. Aquesta tradició secular s'ha mantingut viva fins avui. I es que, habitualment, entre dijous i diumenge de Corpus, se’n poden veure una dotzena d’ous repartits per fonts de diferents patis de tota la ciutat, entre ells el nostre. Tot i que l’ou no ballarà al nostre pati, el dijous 11 de juny els visitants podran gaudir d’una jornada de portes obertes al Museu, de 15 a 21 hores, com s’ha vingut fent en els darrers anys.

Les festes es clouran el diumenge 14 de juny al vespre amb un concert de l’orgue de la Catedral, que serà retransmès a les xarxes i clourà amb el toc de campanes de la Catedral i del Pi.

Totes les activitats comptaran amb una pàgina web pròpia: barcelona.cat/corpus on s’hi podrà veure tota la programació, a més de gaudir d’imatges antigues i vídeos d’altres anys. Després del 14 de juny, aquesta mateixa pàgina web acollirà la programació d’activitats dels 700 anys i s’anirà actualitzant al llarg de l’any.