Inici|Portalada (sala 12)

Portalada (sala 12)

Aquest singular conjunt escultòric és una obra monumental l'exhibició de la qual, per les seves característiques tècniques, és poc habitual en l'interior d'un museu.

Aquesta portalada -romànica de la segona meitat del segle XIII- pertanyia a una de les dues esglésies les restes de les quals encara avui dia es conserven en el lloc anomenat granja o castell d'Anzano, a Osca.

La portalada està formada per quatre arquivoltes en gradació que estan decorades amb diferents motius a base de cilindres i temes vegetals.

Al timpà s'hi identifica la figura central, coneguda com a Mare de Déu de la Llet, sota d'un baldaquí que sostenen dos àngels. Apareix coronada i entronitzada amb el nen a la falda. A l'esquerra hi ha una figura d'home asseguda, que podria ser sant Josep o un profeta; i, a la dreta, una figura femenina, tal vegada una profetessa o sibil·la. El que més crida l'atenció del conjunt és la desproporció que s'observa en les figures respecte a si mateixes i de les unes respecte a les altres. En el període romànic el tamany dels personatges es representava en relació a la seva jerarquia .

Des del punt de vista estilístic, aquesta portalada es relaciona amb la porta dels Fillols de la Seu Vella de Lleida, model que s'estén arreu del territori immediat a partir de l'inici del segle XIII.