Inici|Paravent

Paravent

Aquest paravent és una obra singular dins la producció artística de Frederic Marès de la qual no tenim gaire informació. Sabem que es conservava al taller del seu domicili del carrer de Mallorca fins als anys quaranta, i malgrat desconèixer la data d'execució, li ha estat atribuïda cap al 1934.

Marès va presentar un "Retablo (madera y cristal)" a la secció d'art decoratiu de l'Exposició Nacional de Belles Arts de Madrid als mesos de maig i juny del 1934. Tot i la denominació peculiar, gairebé segur que fa referència a l'obra comentada.

La temàtica marina i la figura femenina nua o amb vestit de bany es pot relacionar amb la producció d'altres artistes coetanis que corresponen a la tercera dècada del segle XX, com Josep Obiols, Francesc d'A. Galí, Manuel Humbert, Rafael Solanic, Santiago Marco..., que, sota disciplines artístiques diverses, conrearen el mateix tema, fins i tot passada la Guerra Civil.

Les característiques formals i iconogràfiques permeten situar la peça sota una doble via estètica i iconogràfica: el noucentisme mediterrani més tòpic -de l'atzavara i el vaixell-, i l'art déco més internacional, present en la concepció mateixa de l'obra i en la selecció dels materials -fusta lacada i vidre gravat a l'àcid-, que conformem una combinació d'un gran contrast cromàtic: blanc enmig de negre brillant.