Inici'Creació i museus' al Grec 2020

'Creació i museus' al Grec 2020

Torna 'Creació i museus', un festival que uneix a artistes i creadors de disciplines diverses i relacionats amb algunes de les fàbriques de creació de la ciutat amb els museus i institucions culturals de Barcelona, interactuant així amb les seves instal·lacions i els seus fons en un seguit de muntatges de teatre, dansa, circ o música. Aquesta iniciativa, que s'enmarca en el programa 'De Grec a Grec', dins el Festival Grec de Barcelona 2020, acollià sis espectacles diferents:

- Els camins de l’aigua de la mà de la Caldera de Les Corts i el MUHBA. L’estació de bombatge, els conductes, els dipòsits i les comportes de la Casa de l’Aigua de la Trinitat Vella, una de les moltes dependències que el Museu d’Història de Barcelona té repartides per tota la ciutat, són l’escenari d’un recorregut performatiu i participatiu. La proposta està dirigida pels artistes Laia Estruch i Marc Vive

- La persistència del so, fruit de la col·laboració entre Hangar i el Museu de la Música. Vídeos i sons generen relats des d’una perspectiva discapacitadora. Se n’encarrega Helena Vinent, una artista que treballa amb continguts visuals i discursius i que acostuma a apropiar-se i a samplejar materials de procedències diverses.

- El mur com a metàfora. La fàbrica de creació La Escocesa munta un curs de tècniques teatrals per a performers,  a càrrec del director teatral Ferran Utzet, qui dirigirà els participants del curs en una creació col·lectiva i una instal·lació performativa que tindrà el Born Centre de Cultura i Memòria com a escenari.

- La Nau Ivanow i el Museu Etnològic i de Cultures del Món presentarán Ciudades imposibles, un procés participatiu amb els veïns i veïnes del barri de la Sagrera que ha originat un arxiu de projectes mitjançant els quals podrem visualitzar un seguit de... ciutats impossibles! Ara, les col·leccions del Museu de la Ciutat Impossible s’activen en una acció performativa dirigida pel director d’escena Aristeo Mora.

- Stone and Silk, de Graner i el Castell de Montjuïc. Una peça de dansa creada específicament per ser interpretada als espais del Castell de Montjuïc. La signa la coreògrafa Paloma Muñoz, una artista amb una llarga experiència en companyies barcelonines (des d’IT Dansa fins a Metros, passant per Thomas Noone Dance) i coneguda per projectes com Siberia, que han donat a conèixer el seu propi llenguatge coreogràfic.

I, per últim, el Museu Frederic Marès té el plaer de formar part de 'Creació i museus' amb la col·laboració de la Central del Circ, a través d'un muntatge que interactuarà amb alguns dels espais i col·leccions del Museu, com el Pati o la Sala femenina. Tour, a càrrec de Carla Farreny, neix del desig de posar en escena la tècnica artesana del torn del terrissaire, d’oferir en espectacle aquest treball de les mans, sovint secret dins els tallers. Dins la mateixa proposta, l’ofici solitari del torner es contraposa al de trapezista, amb molta visibilitat i que té la seva raó de ser precisament, en l’escena. 

A partir de les col·leccions del Museu, es cerca un diàleg entre les declinacions dels diversos objectes de col·leccionista i les declinacions del treball del torner (gerra cuita acabada-gerra de fang cru humida-gerra de fang cru seca), conjuntament amb les declinacions possibles a dur a terme amb el cos suspès de la trapezista Carla Farreny. 

Carla Farreny és una artista multidisciplinària procedent d’una família d’artesans joiers, fascinada pel treball manual. Formada en trapezi fix i verticals a l’Escola de Circ Rogelio Rivel i a l’Escola de Circ de Bordeaux. A França treballa en els àmbits de les arts escèniques i les arts plàstiques amb Chloé Moglia, la companyia Rhizome, Les Intouchables, Penelope Hauserman, Laurent Goldring i Meris Angioletti. El 2017 produeix el documental Les mains de mon père. El 2018 es gradua com a tornera a l’Escola de les Arts i Tècniques de la Ceràmica de París.

Data: Dissabte 10 d'octubre. Dos passis: 12 h i 18 h, d'una durada de 30 minuts cadascun

Així mateix, durant tot el dia es podrà veure Ia instal·lació del dispositiu escènic al Pati del Museu, sense la presència de l'artista. També hi haurà a la Sala Femenina una instal·lació de fotografia relacionada amb l'artista i l'espectacle, dialogant amb l'espai museístic i les seves col·leccions.

Preu: Gratuït

Activitat amb reserva prèvia i aforament limitat. Reserva la teva plaça