ServeisSocials
Projecte Radars

La ciutat de Barcelona té una població de 1.613.393 persones de les quals l'11,5% tenen més de 75 anys i el 31,4% d'aquestes, viuen soles.

Moltes d'aquestes persones han escollit continuar vivint a casa seva, soles o acompanyades, degut a l'alt sentiment de pertinença al barri i al seu entorn, i així volen continuar vivint la resta de la seva vida.

Per contribuir al benestar d'aquestes persones que desitgen romandre al seus barris, l'Ajuntament, conjuntament amb els veïns i veïnes, farmàcies, comerciants i associacions, han posat en marxa el Projecte Radars.

Què és el Projecte Radars?

El Projecte Radars és una iniciativa que va néixer al barri del Camp d'en Grassot-Gràcia Nova del districte de Gràcia amb l'objectiu d'ajudar i facilitar que les persones grans que viuen o es senten soles, puguin continuar a la seva llar amb la complicitat del seu entorn, tot garantint el seu benestar social.

És una xarxa de prevenció en la qual hi participen veïns, veïnes, comerciants, persones voluntàries i professionals de les entitats i serveis vinculats als barris.

Quin és l'objectiu del Projecte Radars?

Ajudar i facilitar que les persones grans puguin continuar vivint a la seva llar, i garantir-ne el seu benestar amb la complicitat del seu entorn. La prioritat és reduir el risc d'aïllament i d'exclusió social i pal·liar la solitud no volguda.

Com funciona el Projecte Radars?

Des del projecte es demana als radars que estiguin atents a la dinàmica diària de les persones grans que coneixen i que, si detecten algun canvi en la seva rutina diària, en el seu comportament o en el seu aspecte, i no es té l'opció d'apropar-se a aquesta persona, es posin en contacte amb el projecte.

Als radars se'ls facilita un número de telèfon del centre de serveis socials i una adreça de correu electrònic perquè puguin comunicar-ho.

Les persones grans detectades són valorades pels professionals dels Serveis Socials, que intervenen conjuntament amb la xarxa del barri en cas de necessitat.

El procés es completa amb el suport d'una Plataforma de Seguiment Telefònic, en la que participen voluntaris i voluntàries del barri que fan un seguiment de manera continuada de la persona gran detectada amb l'objectiu de vincular-ho a la xarxa social del barri.

Com pots ajudar a les persones grans del teu barri?

Tu pots ser un Radar: una persona veïna o comerciant, solidària i observadora, però alhora molt respectuosa amb la privacitat de les persones. No et suposarà cap esforç. Només cal que estiguis una mica atent/a a la dinàmica diària de les persones grans que coneixes o tens a prop.

Si detectes un canvi en la seva rutina, en el seu comportament o en el seu aspecte, pot ser un indici que necessiten algun tipus d'ajuda. En aquest cas, si no tens l'opció d'apropar-te a aquesta persona, l'única cosa que has de fer és posar-te en contacte amb el projecte Radars.

Vols implicar-te en el Projecte Radars?

Quan convidem a les persones i entitats del barri a participar no demanem que s'incorporin a una estructura ja formada. Radars és un projecte comunitari i això vol dir que el creem i portem a terme entre totes les entitats i persones que ens hi afegim a cada barri on es desenvolupa.

Pots participar formant part de la Taula Radars, l'espai de trobada entre equipaments i entitats del barri, on es decideix com es desenvolupa el projecte; un lloc ideal per apropar i intercanviar informació sobre el barri i tot el que tingui a veure amb la gent gran, on poden sorgir tantes idees com siguem capaços d'elaborar.

També pots formar part de la Plataforma de Seguiment Telefònic, persones voluntàries que truquen de manera periòdica a les persones usuàries Radars per a saber com estan, xerrar una estona i convidar-les a participar a les activitats del seu barri.

En els espais de difusió, per pensar quines són les millors maneres de donar a conèixer el projecte al barri, a on ens podem adreçar, en qui podem pensar com a còmplices d'aquesta aventura. Podríem dir que és el "departament de publicitat" de Radars.

El Porta a Porta Veïnal és la tasca amb la que hem de tenir més cura. Una vegada seleccionats els edificis on pensem que hi ha més persones grans al barri i on poden necessitar més un cop de mà, aquests voluntaris fan una visita, porta a porta, i fan una entrevista sobre el seu estat de salut i els ofereixen fer-se usuàries del projecte.

Com que això de picar a les cases és una tasca molt sensible, cal fer-ho mitjançant l´adhesió a la Creu Roja amb qui de manera conjunta es fa una selecció i una formació de les persones interessades.

Si t'interessa implicar-te al projecte de forma més activa, pots apropar-te al centre de Serveis Socials del teu barri o envia'ns un correu a radarsgentgran@bcn.cat.