ServeisSocials
11 barcelonins sense sostre realitzen curts autobiogràfics com a instrument d'integració

Publicat el 09/01/2013

Onze persones sense llar procedents de diferents centres d'acollida de Barcelona han dirigit i protagonitzat un curtmetratge autobiogràfic amb l'objectiu de reflexionar sobre la seva situació vital i afavorir la seva integració social, en el marc del programa 'Art per a la millora social', de l'Obra Social La Caixa. "Els participants s'han autoretratat en els seus vídeos. S'han escoltat a si mateixos", ha explicat aquest dimarts en roda de premsa la responsable d'aquest projecte, Gloria Cid, que ha subratllat que aquest programa ha influenciat molt positivament en els participants, ja que els ha fet recuperar la seva autoestima i confiança.

La iniciativa ha estat desenvolupada en 15 sessions durant dos mesos al CaixaForum de Barcelona i els participants han estat orientats per tres artistes especialitzats en videoart, que han ajudat els sense sostre en l'elaboració dels seus projectes i en el seu creixement personal.

L'elaboració de curtmetratges ha permès a aquestes persones portar a terme un treball artístic i personal "molt intens", perquè s'han despullat emocionalment davant la càmera i han expressat els seus sentiments, a més d'aprofundir en el seu passat per poder afrontar amb més seguretat el present i el futur.

Un dels participants, Manuel Panadero, ha volgut "treure tot el mal de dins, tota l'angoixa i la soledat que et produeix viure al carrer", i ha elaborat un curtmetratge centrat en el maltractament a la seva dona, que el va portar a perdre la seva xarxa d'amics i familiars.

IL·LUSIÓ PER VIURE

Per la seva banda, Francisco Aleixandre ha revelat que elaborar un curtmetratge li ha "obert els ulls per poder seguir endavant i tornar a tenir il·lusió per viure", i s'ha definit com algú més obert i sincer.
"Ara tinc més confiança en el meu mateix", ha celebrat Aleixandre, que no ha descartat seguir experimentant la seva faceta d'artista amb l'elaboració de nous autoretrats.

Els participants en el programa han coincidit a demanar que es projectin les seves obres en instituts i universitats perquè "en ells es pot veure el dany que fan l'alcohol i les drogues", a més de ser una instrument que permet trencar moltes barreres i acostar aquest col·lectiu a la resta de la societat

Pots veure un video a La Vanguardia

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari