ServeisSocials
Presentació del nou protocol d'actuació davant els maltractaments de les persones grans

Publicat el 29/05/2014

El proper divendres 13 de juny a les dotze del migdia tindrà lloc l'acte de presentació del Nou protocol d'actuació davant els maltractaments a les persones grans en motiu del Dia Mundial de la presa de consciència de l'abús i el maltractament envers les persones grans.

El nou protocol, és un document de bases que defineix i concreta quina ha de ser l'actuació i el procediment de treball a seguir per part dels professionals dels serveis socials i dels serveis de proximitat dels districtes que atenen a les persones grans davant de qualsevol sospita de maltractament.

Per tant, no es tracta només d'una revisió de l'anterior, publicat el 2007, sinó d'introduir un canvi de mirada envers el maltractament a les persones grans. Es vol situar en el mateix nivell d'abordatge i tractament que es dóna amb altres tipologies de violència: la de gènere i envers la infància.

La tolerància davant un cas de maltractament a una persona gran ha de ser zero, tant per part dels professionals, la ciutadania com de les pròpies persones grans. La persona gran que rep algun tipus de maltractament és el centre de l'atenció més enllà de les explicacions del desbordament emocional i l'esgotament de l'entorn cuidador (born-out) i més enllà de justificacions de context sòcio-econòmic. El binomi maltractament-intencionalitat implica un canvi de paradigma en la interpretació social i professional així com en el seu abordatge des dels serveis socials, sanitaris, jurídics, etc.

En relació al Protocol del 2007, l'actual presenta com a novetats

  • Introdueix la prevenció com a factor necessàriament complementari a l'actuació davant una situació de maltractament.
  • Estableix els procediments específics i els instruments necessaris, comuns i homogenis, per a tots els agents implicats.
  • Assenta les bases per a l'abordatge des de la coresponsabilitat, la complementació i l'establiment de circuits i procediments de treball entre sistemes: serveis socials, salut, justícia i cossos de seguretat.
  • Planteja la necessitat d'abordar també la intervenció amb la persona que causa el maltractament.

De fet, l'objectiu del document és servir d'eina als professionals dels serveis socials per tal que ampliïn el seu coneixement d'aquesta matèria, així com les seves competències i habilitats, a través de pautes concretes d'avaluació i d'actuació.

Pel que fa al seu abast és de totalitat dels serveis municipals d'atenció social, xarxa de recursos i equipaments de proximitat adreçats de manera directa o indirecta a les persones grans a Barcelona. Per a cada un d'ells es concreten els procediments específics de la seva actuació.

Línies d'actuació municipal que incorpora el nou protocol

El Protocol d'actuació davant els maltractaments a les persones grans de l'Ajuntament de Barcelona crea un marc de referència que possibilita la coordinació entre els diferents serveis municipals i entre els diferents professionals per tal de poder prevenir i actuar amb la màxima eficàcia i eficiència. Alhora estableix circuits d'actuació davant les sospites i/o evidències de situacions de maltractaments a les persones grans.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari