ServeisSocials
Barcelona amplia els protocols d'actuació d'emergències socials

Publicat el 31/12/2010 a les 17:57 h. - Redacció bcn.cat -

L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat un nou Pla d'Acció Logístic Social, que atorga a l'Àrea d'Acció Social i Ciutadania la capacitat d'activar un conjunt de procediments i protocols per tal de garantir que l'atenció a les persones que han estat afectades per una situació d'emergència sigui immediata i de qualitat.

A més, ha ampliat i reorganitzat aquests protocols d'actuació del servei d'emergències socials, sobretot en el terreny de les operacions que es realitzen quan es produeixen situacions extraordinàries, com ara una onada de calor, de fred i una emergència massiva a la ciutat.

Barcelona té un model únic i singular de protecció civil, atès que per decret incorpora en totes les actuacions d'emergència l'atenció psicosocial a les persones que puguin ser damnificades.

A més dels cossos de seguretat, de bombers, d'emergències mèdiques i el sistema de protecció civil municipal, incorpora un equip d'emergències socials que s'ocupa d'atendre la dimensió psicosocial dels afectats.

De l'atenció a la dimensió social de les emergències s'ocupa l'equip del Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), que està situat al carrer Comerç, 44, i que està format per 49 professionals -treballadors socials, psicòlegs, i tècnics auxiliars.

Els nous protocols que amplien i reorganitzen les intervencionsde les emergències socials i que estan recollits en el Pla d'Acció del Grup Logístic Social són els següents:

- Procediment específic per Operació Fred

- Procediment específic per Onada de Calor

- Protocol Resposta Emergències Massives

- Procediment de Suport Psicosocial

- Protocol d'atenció a dones víctimes de Violència Masclista extrema

Operació Fred

Si bé fins ara quan es produïen situacions d'alerta per onades de fred s'actuava per atendre les persones que pernocten a la via pública, amb l'ampliació, els nous procediments preveuen també donar protecció a altres col·lectius, com ara les persones que es queden retingudes com a conseqüència de les inclemències del temps, les persones o famílies que com a conseqüència del fred o de la neu no puguin restar al seu domicili i les persones vulnerables que viuen en llocs aïllats.

Els procediments per actuar en cas d'inclemències meteorològiques podran ser activats per la Gerent de l'Àrea d'Acció Social i Ciutadania, des del Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), en els següents casos:

- Per baixada de temperatures: davant la previsió que en menys de dotze hores es produeixi una baixada de temperatures per sota de zero graus de forma generalitzada a tota la província de Barcelona.

- Per nevada: davantde la probabilitat que en menys de dotze hores es produeixi una nevada generalitzada a la província.

- A criteri del director del protocol: per acumulació de fenòmens adversos (vent, pluges, etc.) associats a una baixada de temperatura generalitzada, sense necessitat d'arribar als zero graus.

L'actuació bàsica a partir de l'activació dels protocols d'actuació d'emergències socials consistirà a oferir informació i recursos d'allotjament a les persones que pernocten a la via pública.

Els equips d'emergències socials es distribuiran en sis equips, que aniran als punts de la ciutat a on habitualment es concentren aquestes persones per informar-les i persuadir-les que acceptin passar la nit en algun allotjament municipal. Aquests equips també s'encarregaran de l'acompanyament fins al lloc d'acolliment, i de l'activació del SEM-061 en els casos que es requereixi.

Les persones que accepten l'allotjament, a més de l'acolliment també reben dos àpats (sopar i esmorzar) i poden utilitzar el servei de dutxes i de rober.

Onada de calor

Aquest procediment ajusta els perfils de les persones que rebran atenció psicosocial per part del servei d'emergències, en cas d'activar una onada de calor a la ciutat. Aquest protocol està adreçat fonamentalment a persones vulnerables i fràgils com ara: persones grans; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat o autocura; nadons, i persones amb malalties cròniques. També estàadreçat a persones que realitzen activitats físiques importants a la via pública.

Procediment Resposta a Emergències Massives

En situacions d'emergències massives, el CUESB podrà gestionar l'obertura d'equipaments municipals de gran capacitat per a l'acolliment de les persones damnificades. Crearà també un dispositiu d'atenció psicosocial per atendre els afectats directes i familiars.

Procediment Suport Psicològic

L'objectiu d'aquest procediment és proporcionar atenció psicològica a persones que han estat víctimes d'una situació d'emergència que ha alterat la seva vida quotidiana i els ha provocat un desequilibri emocional sobre el qual cal intervenir de manera immediata, per tal d'alleugerir el seu patiment.

Està previst que aquest protocol es pugui desenvolupar amb persones que resulten afectades per incidents crítics, ja sigui en la mateixa ciutat o fora de la ciutat.

Protocol per violència masclista

El CUESB també podrà intervenir en casos de dones que han patit un atemptat contra la integritat física amb intenció de matar-les o d'ocasionar-los danys físics greus. L'abast de la seva intervenció serà l'assessorament als gestors de l'emergència, la intervenció amb la dona afectada en cas que no sigui hospitalitzada, la intervenció amb familiars de primer grau i persones del nucli de convivència i la intervenció amb persones de l'entorn de la dona víctima de l'agressió.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari