ServeisSocials
Tots els contractes municipals han d'incloure clàusules socials i ambientals

Publicat el 18/04/2013

L'Ajuntament de Barcelona preveu el compliment de les clàusules socials i ambientals per a tots els contractes de compra de serveis i productes que es realitzin.

L'Ajuntament de Barcelona preveu el compliment de les clàusules socials i ambientals per a tots els contractes de compra de serveis i productes que es realitzin.

Aquesta iniciativa, que implica també totes les empreses municipals, és pionera a tot l'Estat. La instrucció estableix que l'empresa adjudicatària haurà de reservar almenys un 5% dels contractes laborals necessaris per executar el contracte a persones en situació de risc d'exclusió social o discapacitat física o psíquica. A més, haurà de subcontractar un 5% del pressupost de l'adjudicació amb centres especials de treball o empreses d'inclusió social.

Per participar en la licitació, les empreses que comptin amb 50 o més treballadors i treballadores també hauran d'acreditar que compleixen la reserva del 2% de la plantilla per a persones amb discapacitat, com estableix en aquests moments la Ley de Integración Social del Minusválido (LISMI).

Les persones beneficiàries d'aquestes contractacions seran col·lectius de risc d'exclusió social i discapacitats, persones perceptores del RMI, dones víctimes de violència de gènere, joves provinents d'institucions de protecció de menors, pares o mares de famílies monoparentals, persones en situació d'atur de llarga durada, o joves menors de 25 anys no escolaritzats, entre altres col·lectius.

Fins ara ens havíem centrat en la reserva social –en compres reservades a centres especials de treball i empreses d'inserció laboral–, per un mínim de 5 milions d'euros i un màxim del 20% del contractat l'any anterior. La reserva social va assolir la xifra d'11 milions d'euros el primer semestre del 2012. Ara s'ha aprofundit amb els grans contractes de l'Ajuntament, incloent-hi reserva social, clàusules socials i compra mediambiental.

Durant el 2012, l'Ajuntament ja va signar 20 contractes amb algunes d'aquestes accions, que han permès contractar, amb aquests criteris, un total de 59 persones.

La instrucció municipal també suposa la inclusió de criteris ambientals en els plecs model de clàusules administratives generals i particulars. Aquests criteris ambientals s'establiran de forma específica, segons l'objecte del contracte.

Vídeo sobre contractació responsable

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari