ServeisSocials
La implicació dels centres de salut en el projecte Radars

Publicat el 10/11/2015

La solitud no volguda és un fenomen directament associat a les persones grans. El propi procés de pèrdues que es donen durant l'envelliment pot facilitar la seva aparició, tenint conseqüències molt negatives tant pel propi individu com per la societat en general. De fet, estudis d'investigació recents han confirmat que la soledat és un factor de risc en termes de salut ja que, entre d'altres, pot produir problemes de tensió, fatiga, depressió, malnutrició, malalties coronàries, trastorns de la son etc.

RADARS desenvolupa estratègies comunitàries per frenar la pervivència de l'aïllament social i reduir el sentiment de solitud de la gent gran. Per aconseguir-ho, el projecte ha anat teixint sinèrgies amb actors diversos: serveis socials, centres de salut, societat civil, equipaments comunitaris, entre molts d'altres, per tal de detectar situacions de vulnerabilitat i vincular les persones al seu entorn més proper. Per fer possible aquesta tasca són fonamentals els Equips d'Atenció Primària, que participen en els espais d'acció comunitària dels barris Radars (les taules o comissions de gent gran) com agents de sensibilització i divulgació social, participant en accions de difusió, tallers, i altres activitats amb l'objectiu de fomentar hàbits saludables i prevenir malalties que afecten la gent gran.

El nou paper dels agents de salut en el marc de Radars és la participació en la detecció i la valoració del risc de casos, que es realitza amb estreta coordinació amb serveis socials. La implicació dels professionals dels centres sanitaris (metges, infermeres, treballadors socials, etc.) i la seva mirada experta i propera, han facilitat la detecció de persones grans que pateixen solitud.

L'estreta vinculació dels equipaments de salut amb els serveis d'atenció social i comunitària s'imbrica amb altres projectes que cerquen millorar la qualitat de vida de les persones des d'una perspectiva integradora. Alguns exemples son el projecte COMSALUT o la proposta de Prescripció Social, que ja s'està treballant en alguns barris. (Segons l'ICS, la prescripció social és un mecanisme per vincular els pacients amb fonts de suport no mèdiques en la comunitat)

La voluntat per reduir i prevenir la soledat viscuda o percebuda de les persones grans és el que mou tot aquest engranatge, format per persones amb nom i cognoms que s'impliquen dia a dia per construir barris més humans i sensibles vers les persones grans.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Centres de Salut en el projecte Radars

Centres de Salut en el projecte Radars Ampliar imatge

Enllaços relacionats

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari