ServeisSocials
La tecnologia arriba a la gent gran per millorar-ne la qualitat de vida

Publicat el 09/01/2014 a les 14:57 h. - Alba Rodríguez -

El Servei de Teleas sistència Municipal, amb 67.000 usuraris, incorpora nous dispositius tecnològics que ajuden a prevenir perills a la llar i a actuar amb més rapidesa en cas d'accident. Una tauleta tàctil que permet als familiars cuidadors deixar d'estar aïllats és una de les novetats del servei.

Vídeo 'Millores del Servei de Teleassistència'

El Servei de Teleassistència de Barcelona, que facilita assistència durant tot l'any de manera permanent, ha presentat aquest dijous les novetats tecnològiques en els serveis d'atenció de les persones grans i dependents.

"L'atenció a les persones és una prioritat", ha subratllat l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, durant la presentació, i ha afegit: "Si les noves tecnologies no milloren la vida de les persones, no tenen sentit."

Els nous dispositius permeten actuar en cas de perill a la llar dels usuaris, com ara detectors de gas i de foc o fum, de manera que es pugui assistir la urgència amb rapidesa a través d'una alerta controlada des del Centre d'Atenció del Servei de Teleassistència.

També s'han incorporat detectors de mobilitat de la persona usuària, el d'obertura de porta, que dispara una alarma en cas que el dispositiu adverteixi del nul moviment, o el de no-obertura de portes durant un temps determinat.

Així mateix, s'ha posat en marxa una prova pilot de teleassistència mòbil amb la qual es permet sol·licitar ajuda des del carrer. Aquest dispositiu, el TAM, està equipat amb última tecnologia GPS i GSM que permet fer-ne el seguiment i la localització.

Un segon dispositiu mòbil, el LOPE (localitzador personal), permet que les persones que pateixen malalties neurodegeneratives, en estadis primerencs, puguin localitzades de manera remota gràcies al GPS.

D'altra banda, la teleassistència també ha incorporat dispositius hàbils que poden fer servir persones amb dificultats de comunicació.

Una tauleta tàctil per a cuidadors

L'Easy Tablet va un pas més enllà en la cura de les persones amb dependència i també vers els seus familiars cuidadors. Aquest projecte pilot permet millorar les relacions personals entre cuidadors de persones dependents a través de l'ús d'aquesta tauleta tàctil. Hi ha continguts com ara jocs, exercicis mentals o vídeos, i també hi ha l'opció d'enviar-se missatges de text o fer videotrucades.

"Des de sempre, el Servei de Teleassistència ha volgut adaptar la tecnologia a les necessitats que tenen les persones grans a casa seva, incorporar-la de manera que proporcioni més seguretat i més autonomia a les seves vides", ha dit el delegat Territorial de Catalunya de Tunstall Televida, David Márquez.

Un servei més eficaç

Actualment, el Servei de Teleassistència Municipal té un total de 67.414 usuaris, la majoria més grans de 75 anys i dones que viuen soles a casa seva. Cada mes el centre emet 180.000 trucades de mitjana i en rep 52.000.

La tinenta d'alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, ha destacat el salt qualitatiu d'aquest servei: "No tenim llista d'espera i hem passat d'un temps d'instal·lació d'aquests dispositius de tres mesos a tan sols 15 dies."

A cada usuari se'l truca dues vegades al mes per seguir-ne l'evolució i se'l felicita pel seu aniversari, entre altres trucades. Així mateix, es fan 1.876 visites al domicili cada mes i en total s'atenen unes 4.700 emergències o requeriments cada mes.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari