ServeisSocials
AFAB, un espai de respir per als familiars dels malalts d'Alzheimer

Publicat el 21/09/2010 a les 08:00 h. - Sonia Doctor -

L'envelliment de la població i els avanços tecnològics fan que cada dia es diagnostiquin més casos de malalties neuro degeneratives, com l'Alzheimer. AFAB, l'Associació de Familiars d'Alzheimer de Barcelona, és la primera entitat de tot l'Estat que treballa per millorar l'autoestima i l'autonomia dels malalts i per oferir suport als seus familiars. Des del mes de gener, l'entitat disposa d'un nou centre de dia amb capacitat per a 30 persones.

Conviure amb una malaltia neurodegenerativa com l'Alzheimer no és fàcil i AFAB, l'Associació de Familiars d'Alzheimer de Barcelona,és una de les poques entitats de tot el país i l'única de Catalunya que treballa per garantir la qualitat de vida d'aquests malalts i com un espai de respir per als seus familiars.

"Entre els malalts i els cuidadors es crea una situació de dependència molt forta", explica la directora, Immaculada Fernández. "L'AFAB serveix com un baló d'oxigen per als familiars i és un espai on poden explicar la seva experiència i ajudar-se entre ells", argumenta.

Per a Fernández, el més important és que els cuidadors "no s'aïllin ni es facin càrrec sols de la seva situació", sinó que recorrin a l'ajuda dels serveis socials i altres entitats.

AFAB acompanya els malalts i les famílies des del moment del diagnòstic fins al final del procés. Des del passat mes de gener, l'associació disposa d'un centre de dia amb capacitat pera 30 persones on s'ofereixen tots els serveis per millorar la qualitat de vida dels malalts i dels seus familiars.

A més d'assessorament legal, jurídic i serveis d'acollida, el centre ofereix atenció psicològica, tant individualitzada com en grups, i formació per als cuidadors no professionals i també per als treballadors socials a domicili que posen a disposició dels usuaris d'AFAB quan la malaltia evoluciona i ja no poden anar al centre de dia.

Experiències compartides

La mare de la Glòria Ibáñez, Pepita Calvet, és una de les usuàries de l'entitat des de fa més de sis anys. Per ella, les sessions de grup són un molt bon instrument perquè els cuidadors s'ajudin entre ells i aprenguin coses que sols no podrien fer.

"Veure amb perspectiva el que li passa a un altre malalt o a un altre cuidador et permet trobar solucions que els que som més propers en aquell moment no podem veure", explica Glòria.

La Carme és una altra de les usuàries d'AFAB des de fa més de quatre anys i els seus dos fills, el Sergi i la Núria Sevilla han participat en alguns dels cursos de formació que ofereix l'entitat i estan contents de l'evolució de la seva mare al centre. "Veus que arriba a casa alegre, t'explica com li ha anat el dia i veus que està molt bé aquí, millor que a casa", assegura la Núria.

Per a les persones amb una demència en fase lleu, l'entitat imparteix tallers de memòria i estimulació cognitiva, amb teràpies d'orientació i altres activitats per potenciar les capacitats físiques i funcionals dels malalts. "El nostre objectiu és que els malalts siguin autònoms el major temps possible i conservin la seva autoestima", assegura Immaculada Fernández.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

VÍDEO:Vídeo 'AFAB'

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari