ServeisSocials
El projecte Radars, que vetlla per la gent gran que viu sola, arriba a set districtes de la ciutat

Publicat el 22/05/2013

La iniciativa, que va començar a Gràcia, ja ha començat a funcionar a Ciutat Vella, Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Sant Martí, Horta-Guinardó i l'Eixample.

El projecte Radars ja s'ha implementat a set dels deu districtes de Barcelona. Aquesta iniciativa, que es desenvolupa des de l'àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, en col·laboració amb 127 entitats ciutadanes, ha aconseguit que un total de 494 'radars', persones veïnes o comerciants, contribueixin a reduir el risc d'aïllament de la gent gran del seu entorn amb una mirada sensible i respectuosa.

El projecte Radars és una iniciativa que va néixer al barri del Camp d'en Grassot-Gràcia Nova del districte de Gràcia amb l'objectiu d'ajudar i facilitar que les persones més grans de 75 anys que viuen soles o acompanyades de persones de més de 65 anys, puguin continuar a la seva llar amb la complicitat del seu entorn, tot garantint el seu benestar social.

Des del projecte es demana als/les 'radars' que estiguin atentes a la dinàmica diària de les persones grans que coneixen i que, si detecten algun canvi en la seva rutina diària, en el seu comportament o en el seu aspecte, es posin en contacte amb el projecte. Se'ls facilita un número de telèfon del Centre de Serveis Socials corresponent i una adreça de correu electrònic perquè puguin comunicar-ho. No els suposa cap esforç, ja que tan sols cal observar amb una mirada sensible i respectuosa amb la privacitat de les persones grans.

Les persones grans que han estat detectades, ja sigui a través del porta a porta o del contacte d'un/a 'radar', són valorades pels i les professionals dels Serveis Socials, que intervenen conjuntament amb la xarxa del barri en cas de necessitat. El procés es completa amb el suport d'una Plataforma de Seguiment Telefònic, en la que participen voluntaris i voluntàries de les entitats del barri que fan un seguiment de manera continuada de la persona gran detectada.

Des que es va posar en marxa, el projecte Radars ha aconseguit que 300 persones grans s'incorporin a aquest programa. Arran d'aquest procés de prevenció i d'acció comunitària, els serveis socials ja han realitzat la valoració de 97 persones grans amb risc d'aïllament i d'exclusió social.

L'ampliació, un objectiu de mandat

Al maig de 2012, la comissió de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports va aprovar l'ampliació del projecte Radars perquè arribi a diferents barris de la ciutat d'aquí al 2014 amb un calendari d'extensió. Així, després de consolidar l'experiència als barris graciencs del Camp d'en Grassot-Gràcia Nova, la Vila de Gràcia i El Coll, el projecte s'ha implementat als districtes de Sarrià-Sant Gervasi, Sant Martí, Horta-Guinardó, Les Corts, Ciutat Vella i Eixample.

En aquests moments, els barris que compten amb el projecte Radars són:

  • Gràcia: Camp d'en Grassot-Gràcia Nova, Vila de Gràcia, El Coll, La Salut
  • Sarrià-Sant Gervasi: Sant Gervasi-Galvany
  • Sant Martí: El Clot i el Camp de l'Arpa del Clot
  • Horta-Guinardó: El Guinardó i El Baix Guinardó
  • Les Corts: Sant Ramon i Maternitat
  • Ciutat Vella: Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • Eixample: Sagrada Família i la Nova Esquerra de l'Eixample

Perfil de les persones grans a Barcelona

A Barcelona, el 20,8% de la població té 65 o més anys. Són, en total, 338.509 persones. D'aquestes, el 60,4% són dones. L'índex de sobreenvelliment –persones de més de 80 anys i més en relació al total de persones grans— ha pujat del 26,4% al 34,3% en el període 2003-2012.

Aquesta situació està relacionada amb l'increment de l'esperança de vida a la ciutat, que l'any 1991 era de 76,7 anys de mitjana, i al 2012 era de 82,2 anys. El 25,7% de les persones grans de la ciutat viuen soles (86.474). D'aquestes, el 78,1% són dones.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari