ServeisSocials
267 tones de solidaritat

Publicat el 14/10/2013 a les 17:30 h. - Josep Bassas -

En només un any de servei, la recollida de roba porta per porta a Barcelona ha estat molt utilitzada pels ciutadans. Les 8.103 sol·licituds rebudes per l'Ajuntament han permès recollir 267 tones de roba, el 14% de les 1.835 tones que s'han recollit d'octubre a octubre, des que es va posar en marxa el servei. L'Ajuntament i la Fundació Formació i Treball estudien ara noves formes de col·laboració per a la recollida de mobles i joguines.

Vídeo 'Balanç Roba Amiga a domicili'

Des que es va implantar l'octubre del 2012, el servei de recollida de roba usada a domicili ha atès 8.103 sol·licituds dels ciutadans. Una feina que a Barcelona fa la Fundació Formació i Treball, de Càritas, gràcies al treball de diversos voluntaris, i que dóna feina a entre 6 i 10 persones en risc d'exclusió social en funció de l'època de l'any.

El director de la Fundació Formació i Treball, Albert Alberich, ha explicat que aquest nou servei ha fet augmentar la quantitat de roba recollida el darrer any: "El col·lectiu que sol·licita el servei a domicili sol ser gent que per edat o per distància al contenidor fins ara no feia aquesta recollida. Això ens ha fet augmentar una mica la recollida de roba a Barcelona en un moment en què, a la resta de Catalunya, la recollida en els contenidors de Roba Amiga ha baixat una mica perquè les famílies aprofiten més i reutilitzen més".

Un servei a l'abast de tothom

Les persones que volen sol·licitar la recollida de roba a domicili, només ho han demanar per telèfon trucant de manera gratuïta als telèfons d'atenció ciutadana: el 010 o el telèfon del civisme 900 226 226. Això sí, han de tenir un mínim de dues bosses de roba d'uns cinc quilos cadascuna per demanar el servei.

Algunes persones fins i tot organitzen recollides comunitàries periòdicament, amb els veïns d'escala o els amics i coneguts, per reunir més quantitat de roba abans de demanar el servei dels treballadors de la Fundació.

Més roba recollida i de més qualitat

En només un any, el servei porta per porta ha permès recollir 267 tones de roba, un 14% del total que s'ha recollit a Barcelona els darrers dotze mesos, i que ha estat de 1.835 tones. La recollida a domicili s'ha consolidat com a complement del reciclatge de roba que des de fa anys s'obté per mitjà dels contenidors taronges de Roba Amiga i en els 39 punts verds de la ciutat.
La roba recollida a domicili, però, està en més bon estat, i permet obtenir-ne més reaprofitament social (per a l'entrega a famílies sense recursos), econòmic (en les botigues de segona mà) i ambiental (només un 6% de la roba s'acaba destruint com a rebuig).

El regidor de Medi Ambient, Joan Puigdollers, ha destacat la importància d'aquesta major qualitat: "La roba que es recull a domicili està en més bon estat que la del contenidor i, per tant, té un major valor de mercat. Això permet que amb els diners que s'obtenen es pugui donar feina a més gent i es puguin atendre més necessitats".

De fet, actualment només el 6% de la roba recollida acaba destruïda com a rebuig, i la majoria s'exporta a mercats de reciclatge de l'Àsia o l'Àfrica. La Fundació Formació i Treball i l'Ajuntament treballen ara en nous àmbits de col·laboració, com la reutilització de mobles o de joguines.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari