ServeisSocials
Els infants, protagonistes de la ciutat

Publicat el 25/04/2013 a les 17:16 h. - Regina Navarro -

Un total de 4 línies estratègiques, 82 objectius i 224 actuacions. Aquestes són les xifres del nou Pla municipal per a la infància a Barcelona 2013-2016, que pretén aconseguir la integració i el benestar dels nens i les nenes en tots els àmbits, i que els infants també siguin protagonistes a la ciutat.

El nou Pla municipal per a la infància és fruit d'un llarg procés. Hi han participat per primer cop 1.200 alumnes de la ciutat a través de les audiències públiques, s'ha treballat conjuntament amb el Consell Municipal de Benestar Social i s'hi han incorporat propostes del sector. I el resultat és un text que es presenta al plenari d'aquest divendres.

Aborda l'atenció a la infància des de diferents àmbits, i per aquesta raó es treballarà de manera transversal amb àrees com ara Serveis Socials, Esports, Educació i Cultura. "És una mentalitat, una cultura, que és el que hem de canviar", ha explicat la regidora de Família, Infància, Usos del Temps i Discapacitats, Irma Rognoni. I ha afegit que la regidoria vol canviar el paradigma actual i aconseguir que Barcelona sigui encara més amigable per als nens.

A Barcelona hi ha 236.767 menors de 18 anys (dades a 31 de juny de 2012). Segons l'Institut de la Infància i el Món Urbà (CIIMU), el 50% es connecten a internet un cop al dia, i d'aquest tant per cent, un 20% ho fan una mitjana de 2 hores diàries. Un 27% diuen que se senten cansats o nerviosos, i el 70% fan alguna activitat extraescolar abans d'anar a casa. Aquest nou perfil dels infants de la ciutat ha motivat les línies d'actuació del pla.

Les polítiques d'infància són una inversió

Amb aquesta premissa, el Pla municipal s'estructura en quatre línies estratègiques. La primera fa referència a l'infant com a protagonista actiu de la ciutat. En aquest apartat es vol promoure la participació dels infants a Barcelona, així com fomentar-ne els drets i deures.

Un altre eix es refereix a les relacions familiars. La conciliació de la vida laboral i familiar o les noves estructures són aspectes que es treballaranen aquest àmbit. En aquest sentit, l'Ajuntament està estudiant establir un conveni amb el Centre de Mediació Familiar de Catalunya per donar eines a les famílies perquè resolguin conflictes. També es preveu fomentar les competències parentals i el suport als processos de criança.

Els estils de vida també es recullen al Pla municipal, i en concret, l'Ajuntament vol fomentar els hàbits saludables, el lleure socioeducatiu o lluitar contra l'absentisme escolar.

Pel que fa a la infància vulnerable i en risc d'exclusió social, es preveu millorar la detecció, atenció i suport als infants més vulnerables. Mesures que estan desenvolupades en aquest nou document però que també estan incloses al Obrir document PDF Pla d'inclusió social.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

VÍDEO:Vídeo 'Pla municipal de la infància'

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari