ServeisSocials
Gràcia informarà des d'un web dels serveis i recursos per a la gent gran

Publicat el 25/01/2012 a les 17:47 h. - Redacció bcn.cat -

El portal forma part del projecte "Radars", que treballa per reduir el risc d'aïllament i exclusió social de la gent gran.

El portal www.serveisgentgrangracia.org informarà dels serveis i recursos disponibles al districte de Gràcia per a la gent gran activa o dependent.

Forma part del projecte "Radars", que treballa per reduir el risc d'aïllament i exclusió social de la gent gran i permet que 200 persones tinguin un seguiment telefònic.

El portal s'actualitzarà constantment i anirà incorporant els nous recursos que es vagin oferint des d'entitats veïnals, ONG i administracions que formen part d'aquest projecte, perquè qui ho necessiti pugui informar-se de tots els serveis a la seva disposició.

La tinent d'alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, i regidora de Gràcia, Maite Fandos, ha destacat que tant el "projecte 'Radars' com el portal constitueixen "una magnífica eina per fer front al repte que tenim d'arribar a edats avançades en bones condicions de salut i de qualitat de vida, garantint, sempre que sigui possible, que tothom pugui fer una vida autònoma al seu propi entorn, a la seva llar i al seu barri".

Expansió del Projecte "Radars"

El Projecte "Radars", que va néixer l'any 2008 al barri del Camp d'en Grassot, és una xarxa d'entitats coordinades per un equip gestor, que busca la complicitat de veïns i comerciants perquè vetllin, en el seu dia a dia, pel benestar dels avis i les àvies que viuen sols a casa.

L'objectiu és reduir el risc d'aïllament i d'exclusió social de la gent gran, sobretot la que viu sola o amb persones més grans de 65 anys, sensibilitzant el seu entorn perquè es pugui detectar alguna necessitat o algun risc a temps.

Quan el projecte "Radars" contacta amb la persona gran que viu sola, els Serveis Socials del Districte de Gràcia en valoren la situació des del vessant psicosocial i de dependència, s'intervé en funció de les necessitats detectades, i es determina quin és el servei més adequat.

En alguns casos, i amb el vistiplau de la persona beneficiària, es busca la complicitat dels veïns i les veïnes de l'avi o l'àvia que acostumen a veure diàriament, perquè es posin en contacte amb l'equip gestor si detecten que la persona té algun problema, està desorientada, o perquè valoren que hi pot haver alguna mancança de salut o d'higiene personal.

Un "radar veïnal" pot ser des d'un veí d'escala fins al dependent d'alguna botiga on la persona vagi a comprar diàriament.

D'altra banda, el servei també pot posar a disposició de la persona gran un seguiment telefònic personalitzat, que es fa des de la Creu Roja.

Fins ara, des d'aquesta plataforma d'actuació, un total de 44 persones han estat valorades i ateses pels Serveis Socials del Districte de Gràcia; 209 tenen un seguiment telefònic, i un total de 207 voluntaris fan de "radars" veïnals i comercials.

La xarxa del projecte "Radars" està formada per un total de vint entitats, entre les quals es troben les associacions veïnals del Camp d'en Grassot, el CAP de Pare Claret, els casals d'avis del barri, la Federació Catalana de Voluntariat Social, la Fundació Claror, la Fundació Nostra Senyora dels Àngels, l'Obra Social Cor de Maria, la parròquia Cor de Maria i de Sant Tomàs, i el Districte de Gràcia, entre d'altres.

Al districte de Gràcia, i segons les dades del padró del 2011, hi ha actualment 1.780 persones de més de 85 anys que viuen soles. Al Camp d'en Grassot, concretament, n'hi ha 512 (un 29% de la població).

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Imatge d'una àvia

aviag Ampliar imatge

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari