ServeisSocials
L'Ajuntament dissenya un nou model de distribució d'aliments

Publicat el 06/06/2013 a les 17:00 h. - Meritxell Doncel -

Agruparà les entitats socials que fan aquesta tasca, evitarà les cues, establirà un sistema de punts per a una distribució equitativa i assumirà el cost del lloguer dels locals i de la dotació d'equips frigorífics. A més, l'Ajuntament distribuirà entre les persones vulnerables una targeta que els permetrà comprar en botigues d'alimentació i supermercats.

Vídeo 'Nou model de distribució d'aliments'

L'Ajuntament de Barcelona, conjuntament amb Càritas, Creu Roja i el Banc d'Aliments, ha elaborat un nou model de distribució d'aliments que aposta per l'agrupació d'entitats que duen a terme aquesta tasca i la seva coordinació amb els serveis socials, prenent com a referència el projecte DISA implantat a Nou Barris i seguint els compromisos assumits a la Taula Solidària d'Aliments.

Una de les primeres accions ha estat l'elaboració d'un mapa de la situació de la distribució d'aliments a la ciutat, que ha permès detectar que a Barcelona hi ha 234 entitats que fan aquesta tasca. A partir d'aquesta informació es podran millorar els circuits de distribució a través d'iniciatives com ara la cita prèvia, el sistema de punts i la gestió informatitzada.

Una de les prioritats del nou model serà la dignificació de la recollida d'aliments i l'eliminació de les cues als punts de distribució. A més, també es pretén distribuir-los de manera més equitativa, en funció de la situació de cada família, i incrementar l'eficàcia en la distribució a través de la gestió informatitzada. La idea és, de fet, sumar els recursos de les entitats, tant pel que fa al voluntariat com al transport i als locals.

L'Ajuntament, a més, assumirà el cost del lloguer dels espais adequats per dur a terme la distribució d'aliments i també la dotació d'equips frigorífics.

"Cal unificar la recollida, evitar cues, gestionar millor l'estoc, distribuir d'acord amb les necessitats, potenciar la bona nutrició i treballar en xarxa per incrementar la capacitat de resposta", ha explicat la tinenta d'alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos.

Les entitats distribuïdores que es vulguin sumar a aquest nou model, de fet, es coordinaran millor amb els 40 centres de Serveis Socials municipals, que durant el 2012 van atendre 68.635 persones.

Una targeta per comprar als establiments alimentaris

D'altra banda, també s'ha presentat un nou instrument per fer efectius els ajuts a les persones vulnerables. Es tracta de la Targeta Solidària d'Aliments, una targeta moneder que permetrà a l'usuari comprar en botigues d'alimentació i supermercats amb els fons que hi hagi carregat l'Ajuntament.

Es preveu que es pugui incrementar el valor econòmic de la targeta a través d'acords amb el sector perquè doni accés a descomptes en productes bàsics.

L'Ajuntament destinarà enguany 11,5 milions d'euros als serveis d'alimentació, entre menjadors socials, àpats en companyia, àpats a domicili, ajuts d'inclusió d'alimentació, berenars nutritius als centres oberts, convenis amb entitats del tercer sector, ajuts d'inclusió per a menjador escolar i beques menjador.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari