ServeisSocials
L'Ajuntament signa un conveni per agilitzar l'atenció als desnonats

Publicat el 04/03/2013 a les 18:07 h. - Meritxell Doncel -

Garantirà que els ciutadans en risc d'exclusió que perdin el seu habitatge accedeixin als serveis municipals amb més rapidesa, ja que seran avisats de la situació des de l'inici del procés.

L'Ajuntament de Barcelona, el Departament de Justícia de la Generalitat, l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona i l'Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona han signat un conveni de col·laboració que garanteix que els ciutadans que perdin el seu habitatge a causa d'un procés de desnonament, d'una execució hipotecària o d'execucions de laudes arbitrals accedeixin als serveis municipals amb la major celeritat possible.

Un dels avantatges d'aquest protocol d'actuació és que els serveis socials seran avisats des de l'inici del procés judicial en cas que es detecti una situació de risc d'exclusió social.

Un cop avisats, en el termini màxim de deu dies els serveis socials municipals remetran l'informe avaluador a partir del qual el Servei d'Actes de Comunicació de Barcelona, en coordinació amb el secretari responsable de la tramitació del procediment judicial, disposarà el que correspongui amb vista a la pràctica del llançament.

Persones enrisc d'exclusió

Aquest protocol d'actuació s'aplicarà davant persones de la tercera edat soles, persones amb discapacitat, malalts mentals, menors d'edat, persones en situació irregular, supòsits d'habitatges ocupats, supòsits d'habitatges molt bruts o desordenats, i existència d'animals domèstics, entre altres situacions.

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha explicat que el 2012 els serveis municipals han rebut "339 peticions dels organismes judicials per assistència a situacions de desnonament", i ha remarcat que aquest protocol "és un compromís ferm envers una situació gravíssima".

Així mateix, l'alcalde ha recordat que va demanar "a l'Estat espanyol que posi a disposició dels ajuntaments la gestió dels habitatges de l'anomenat 'Banc Dolent'" i que el consistori està "negociant amb entitats bancàries la cessió de pisos per a ús social".

Trias també ha recordat que l'Ajuntament de Barcelona va deixar de cobrar les plusvàlues que es generen en els casos de pèrdua d'habitatge, que el consistori ha posat més d'un centenar de pisos a disposició dels ciutadans que s'han quedat sense el seu habitatge, que s'acaba d'obrir un nou centre d'allotjament temporal i que se n'obrirà un altre l'any 2014.

L'alcalde, a més, ha informat que es constituirà una comissió mixta de seguiment d'aquest protocol, presidida pel president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que vetllarà per la seva aplicació.

Per la seva banda, el conseller de Justícia, Germà Gordó, ha assenyalat que la signatura d'aquest conveni "és un acte de justícia social". "Tot i que s'havia de fer, no n'hi ha prou. Cal modificar la Llei hipotecària i les lleis processals per donar resposta a una situació injusta", ha afegit Gordó.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari