ServeisSocials
Un supermercat solidari evita les cues per recollir menjar gratuït

Publicat el 27/03/2013 a les 13:12 h. - Joan Àngel Frigola -

Qualsevol persona pot necessitar ajuda. La situació econòmica i social actual ha fet que moltes persones, que fa molt poc no s'ho imaginaven, hagin de necessitar algun tipus d'ajuda. A l'Arxiprestat Trinitat-Roquetes han organitzat un sistema que evita les cues a la porta de les parròquies i preserva la dignitat de les persones.

Joaquim Lafuente, coordinador del projecte DISA, és una de les coses que té més clares i que més recalca. "Aquí la gent ve a buscar menjar, però ho pot fer d'una manera digna".

Les sigles del projecte DISA signifiquen Distribució Solidària d'Aliments. No és un projecte nou, però sí que han ideat un sistema de distribució que els ha convertit en notícia.

I és que no reparteixen menjar en lots o cistelles com feien abans. És la mateixa persona que tria quins productes agafa segons les seves necessitats i els punts que li hagi assignat l'assistent social segons sigui la seva situació social i familiar.

Evitar que la gent s'hagués d'esperar al carrer

La recollida de menjar es fa un cop al mes i el nombre de punts està calculat de manera que, sabent cuinar i aprofitant bé els productes, la persona tingui suficient menjar fins a la propera cita.

Tot va començar, explica Joaquim Lafuente, "quan ens vam adonar com anaven creixent les cues de persones que venien a buscar menjar a les parròquies. La gent havia d'esperar-se al carrer ivam decidir que això no podia ser".

Per això es van unir les diverses parròquies de l'Arxiprestat i van aconseguir un local, que és un antic supermercat, on es troben les persones en diferents franges horàries per recollir el menjar i els productes de neteja que puguin necessitar.

Cada producte té un preu en punts

Cadascú arriba a la cita amb la carta que els ha facilitat l'assistent social i on s'indica un número de punts. Cada producte té un preu en punts i la persona tria el que necessita.

"És com anar a comprar amb un pressupost determinat del qual no es pot passar", comenta Il·luminada Rodríguez, cap dels voluntaris de Càritas.

Un cop s'han identificat, les persones que van a buscar menjar s'esperen en un petit espai amb unes quantes cadires, habilitat com a sala d'espera, fins que els crida un dels voluntaris que els atenen i que els acompanyen i assessoren a l'hora de fer la "compra".

Diverses organitzacions ja s'hi han interessat

Aquest sistema ha estat molt ben rebut per part de les persones usuàries, i diverses entitats i organitzacions s'hi han interessat.

El projecte DISA atén persones de l'Arxiprestat de Trinitat-Roquetes, tot i que hi ha alguna parròquia veïna que s'hi afegirà en breu. Les persones interessades en fer voluntariat o en rebre ajut, es poden adreçar a l'assistent social del seu barri o a la seva parròquia.

Les parròquies que formen part de l'Arxiprestat de Trinitat-Roquetes són Sant Bernat de Claravall, Sant Josep Obrer, Sant Marc, Sant Sebastià, Santa Bernadeta, Santa Engràcia, Santa Maria Magdalena i Santíssima Trinitat.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

VÍDEO:Vídeo 'DISA, súper solidari'

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari