ServeisSocials
Uns premis contra l'oblit

Publicat el 13/10/2010 a les 18:48 h. - Sonia Doctor -

Coincidint amb el Dia Internacional de l'Alzheimer, el passat 21 de setembre es van lliurar els primers premis Solé Tura, uns guardons que reconeixen els millors treballs documentals sobre les malalties neurodegeneratives. Les ombres i els dies, de Marc Parera, es va portar el premi principal amb una història sobre la memòria col·lectiva i el diàleg entre tres dones amb diferents tipus de demència. Hi havia una vegada un paraigües i Bailarinas de la alegría van ser les mencions especials.

"Qui és més feliç, la persona que recorda però que no vol recordar o la persona que oblida però que no vol oblidar?". Aquesta reflexióva animar al guanyador dels premis Solé Tura d'enguany, Marc Parera, a mostrar una de les moltes històries que hi ha darrera de les malalties neurodegeneratives.

Les ombres i els dies explica el diàleg entre tres dones amb diferents tipus de demència i mostra com la memòria col·lectiva permet que, tot i les malalties neurodegeneratives, determinats elements quedin prefixats a la memòria de cada persona.

El nom del documental neix d'una reflexió durant la primera part del documental, una història familiar entre la Pilar, la protagonista, i la seva filla. "Ens vam preguntar si, sense conèixer a una persona, podríem saber si una demència converteix el que ha estat una persona en una ombra o no", explica l'autor.

Per el Marc, doncs, Les ombres i els dies pot significat, d'una banda, "el que queda d'aquestes persones quan arriba la malaltia, les seves ombres", i d'altra, "els dies, com va passant el temps".

Una història familiar

Hi havia una vegada un paraigües és la història dels avis de la Laia Tomàs, guanyadora d'una de les dues mencions especials dels Solé Tura. Aquest paraigües va servir per a què tots dos es coneguessin a la fàbrica on ell treballava i dóna nom a la història que explica la seva relació al llarg de tants anys, especialment després que ell patís una embòlia fa un any i mig.

"Més enllà de la qüestió tècnica del documental, he descobert la personalitat dels meus avis i he après valors humans que moltes vegades queden amagats", reconeix la Laia.

Ball a la vida

Luis Jorge Orcasitas i Luis Fernández Gutiérrez són autors de la segona menció especials dels premis, Bailarinas de la alegría, una història sobre la lluita de les germanes Mejía davant de la malaltia del Parkinson. "Elles portenla malaltia de forma molt positiva amb una gran passió per l'art que les fa veure el món amb altres ulls", fet que ajuda a mostrar la cara més amable del Parkinson: el seu esperit de superació.

Per als dos autors, treballar amb aquestes ballarines de l'alegria "ha estat un gran repte" i una bona experiència per mostrar una realitat que poques vegades apareix als mitjans de comunicació i a l'agenda pública.

Els millors documentals

Els premis Solé Tura, organitzats per la Fundació Uszheimer, s'adrecen a estudiants i experts del món audiovisual per tal que puguin donar a conèixer els seus documentals i mostrar la cara menys visible de les malalties relacionades amb l'envelliment.

En aquesta primera edició es va demanar que els treballs fossin inèdits i documentats de forma científica. En properes edicions també podran participar els treballs de ficció i més creatius.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

VÍDEO:Vídeo 'Premis Solé Tura'

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari