ServeisSocials
Barcelona aposta per un protagonisme actiu de la gent gran

Publicat el 01/10/2011 a les 15:31 h. - Redacció Bcn.cat -

El 87% de la gent gran de la ciutat disposa d'algun centre públic de gent gran al seu barri. Els districtes organitzen aquesta setmana diverses activitats amb motiu del Dia Internacional de la Gent Gran.

L'esperança de vida dels barcelonins i barcelonines ha millorat notablement en els darrers anys. Segons les dades de l'últim estudi sobre condicions de vida i hàbits de la gent gran a Barcelona, del 2010, la població major de 75 anys és per primera vegada superior a la que té entre 65 i 74 anys.

Per això, l'Ajuntament de Barcelona, a través de la Comissionada de la Gent Gran, Assumpció Roset, vol avançar en totes aquelles polítiques que ajudin a aconseguir un millor nivell d'autonomia, salut i qualitat de vida de la gent gran, amb criteris d'accés als serveis d'universalitat, equitat i solidaritat.

Sota l'àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, la Comissionada de la Gent Gran impulsarà la participació, el suport i l'atenció a la gent gran, conscient que són elements essencials per a la cohesió i el benestar d'una societat, i es buscarà el protagonisme actiu de les persones grans en tots els àmbits de la vida ciutadana.

La prevenció i la promoció de l'autonomia i dels hàbits saludables de la gent gran són, doncs, els grans pilars d'actuació vers les persones majors de Barcelona.

Avui, l'oferta d'equipaments públics per a gent gran a Barcelona està composada per 52 casals i espais de gent gran, que se sumen als centres cívics i casals de barri. Amb aquest desplegament, es calcula que del total de persones de més de 60 anys empadronades a la ciutat, més del 87% disposa d'algun centre públic de gent gran al seu barri.

L'objectiu d'aquest desplegament és promoure i garantir l'accés de totes les persones a l'oferta lúdica, esportiva, recreativa i, en general, a la convivència participativa en la ciutat.

Els districtes commemoren el Dia Internacional de la Gent Gran

Coincidintamb la celebració, el dia 1 d'octubre, del Dia Internacional de la Gent Gran, a Barcelona s'han organitzat un seguit d'activitats durant tota la setmana. L'entitat Amics de la Gent Gran ha organitzat per aquest dissabte al matí una marxa d'homenatge a la vellesa a Ciutat Vella, i al vespre es farà un gran concert d'òpera solidari.

A més, a Sants-Montjuïc, el proper dilluns 3, a les 11h, se celebrarà un acte de reconeixement i agraïment a les persones voluntàries de la gent gran del districte a la sala de plens. L'acte continuarà amb una caminada, una sèrie de conferències i amb un ball a finals de la setmana. I a Sant Andreu, el proper 5 d'octubre es farà un acte per a gent gran al Sant Andreu Teatre (SAT).

Salut i formació

En tots els casals de gent gran s'hi ha promogut diferents activitats de promoció de la salut i de les activitats de formació, que prenen diferents formats. Els usuaris poden practicar-hi des de ioga, tai-txi o balls, fins a tallers d'entrenament de la memòria que, segons estudis recents, han demostrat ser molt efectius per prevenir el deteriorament cognitiu. L'any passat més de 1000 persones grans van participar en aquests tallers.

A més, hi ha un programa de formació permanent, que contempla accions de les aules de cultura i extensió universitàries, cursos i tallers, sortides culturals i altres actes vinculats al món de les arts plàstiques, musicals i literàries.

L'Ajuntament de Barcelona, juntament amb la Fundació "la Caixa", han signat diversos convenis de col·laboració que han possibilitat que avui hi hagi 19 aules informàtiques en els casals i espais de gent gran de titularitat municipal, per a realitzar activitats formatives sobretot dedicades a les noves tecnologies.

Més de 251.900 usuaris de la Targeta Rosa

La Targeta Rosa, el document que permet gaudir d'avantatges en l'accés a equipaments públics, l'ús del transport públic i les compres en alguns establiments a persones grans de Barcelona, ha arribat a l'usuari número 251.989.

Està dirigida a les persones de més de 60 anys o a aquelles que tenen una discapacitat igual o superior al 33% acreditada mitjançant el certificat de disminució de la Generalitat de Catalunya, amb rendes familiars inferiors a l'IPREM en la Targeta Rosa gratuïta o rendes familiars inferiors al doble de l'IPREM en la reduïda.

Consolidació del projecte Radars

La cura de la gent gran també abasta accions destinades a vetllar pels més vulnerables: la gent gran que viu sola. El projecte Radars és una iniciativa que va néixer al barri del Camp de'n Grassot de Gràcia amb l'objectiu d'ajudar a les persones de la tercera edat perquè puguin romandre a les seves llars tot garantint el seu benestar social.

Des que es va posar en marxa, el Projecte Radars ha entrevistat 180 persones grans per conèixer la seva situació i necessitats, mitjançant un porta a porta amb voluntaris i voluntàries de Creu Roja, a quatre illes del barri. Una vegada ubicades les persones grans, els serveis socials del Districte de Gràcia van fer-ne una valoració i, en cas de risc, van realitzar una intervenció professional.

Avui ja són 128 persones grans que compten amb un sistema de seguiment telefònic, implementat amb la col·laboració de persones voluntàries de Creu Roja. A més a més, 126 veïnes, veïns i comerciants voluntaris també contribueixen a reduir a el risc d'aïllament de les persones grans del seu entorn, fent de "Radar Veïnal".

Barcelona, amiga de la gent gran

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha reconegut Barcelona com a 'Ciutat Amiga de la Gent Gran'. L'acreditació reconeix la ciutat com a membre de la Xarxa mundial de ciutats amigues de la gent gran, amb el compromís de millorar per continuar construint una ciutat per a totes les edats, que possibiliti a les persones grans una major participació i qualitat de vida. En són membres ciutats com Nova York, Manchester, Lyon, la Plata (Argentina), Rio de Janeiro o Donosti.

L'Ajuntament de Barcelona va iniciar, a proposta del Consell Assessor de la Gent Gran, el projecte d'acreditació, una iniciativa que s'emmarca en el Programa Age-friendly cities impulsat per l'OMS en favor de la salut i benestar de les persones grans.

És un projecte de la gent gran i per a la gent gran, que pretén continuar construint una ciutat que tingui en compte la visió i les necessitats de les persones grans, amb el convenciment que les propostes i les idees que posem en pràctica beneficiaran a tothom.

Aquest projecte pretén abastar tots els àmbits de la vida a la ciutat, que queda reflectida en les vuit dimensions entorn a les quals s'organitzen tots els treballs: la participació social i cívica; la mobilitat i el transport, l'accessibilitat i l'ús dels espais públics i privats; l'habitatge; els serveis socials i els de salut, les relacions de suport i ajuda mútua; el respecte, les desigualtats i les condicions d'inclusió i la comunicació.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari