ServeisSocials
Barcelona obre set nous menjadors socials per a persones grans

Publicat el 16/09/2010 a les 18:41 h. - Mireia Díaz -

Són persones grans que normalment tenen unes condicions econòmiques precàries i viuen soles a risc d'aïllament social. Aquest és el perfil dels usuaris del servei "Àpats en companyia", que ha augmentat en 175 les persones grans que en fan ús cada dia gràcies a la posada en funcionament de set nous menjadors socials.

Amb aquests nous menjadors el servei "Àpats en companyia", que s'inclou en el Programa d'acció social contra la pobresa, arriba a tots els districtes —abans treballava únicament en quatre districtes— i passa d'oferir 514 àpats diaris a 689.

Es tracta d'un servei que s'adapta a les necessitats de cada persona gran ja que els usuaris paguen entre 0,5 i 3,9 euros per àpat en funció de la seva capacitat econòmica, i això inclou també el suport i l'evolució que els tècnics de serveis socials fan de cada cas.

A banda de proporcionar un seguiment nutricional i dietètic a les persones grans, aquest programa facilita els vincles d'amistat i les relacions entre els usuaris i els integra també en les activitats, la vida comunitària i els equipaments del casal on es troba el menjador.

Així, doncs, l'objectiu no és només cobrir les necessitats alimentàries de la persona sinó encaminar-la progressivament cap a la recuperació de la seva autonomia personal i social.

Ampliació del servei el 2011

Tot i que els menjadors socials ja serveixen a prop de set-centes persones, la voluntat del consistori és ampliar els "Àpats en companyia" amb 100 noves places de cara al 2011 i estudiar si es pot oferir també el servei els caps de setmana.

L'ampliació del servei actual ha estat possible gràcies a l'increment del pressupost que l'Ajuntament ha destinat enguany a aquest servei, que ha passat dels 650.000 als prop d'1,3 milions d'euros.

Un sistema integral de cobertura "de necessitats alimentàries"

Tal com ha explicat el tinent d'alcalde d'Acció Social i Ciutadania, Ricard Gomà, aquest programa és, però, només un dels pilars del sistema integral de cobertura "de les necessitats alimentàries" que porta a terme l'Àrea d'Acció Social i Ciutadania i del qual se'n beneficien anualment prop de 40.000 persones.

A part dels "Àpats en companyia", aquesta cobertura es materialitza també en el programa d'àpats a domicili —que ha augmentat el seu servei amb 3.500 àpats—, la xarxa de menjadors socials i la xarxa de captació i distribució d'excedents alimentaris.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

VÍDEO:Vídeo 'Nous menjadors socials'

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari