ServeisSocials
Convertir la resta en suma

Publicat el 26/03/2013 a les 00:00 h. - Verònica Heredia -

L'ONG Nutrició sense Fronteres ha engegat a la ciutat el projecte "Barcelona comparteix el menjar", pel qual recullen els excedents de restaurants i hotels i es reparteixen entre altres ONG i entitats com menjadors socials. El projecte fa mig any que funciona i ja s'han repartit 8.000 àpats.

El context de crisi ha fet que els darrers temps augmenti la demanda de recursos alimentaris. Per garantir el dret universal a l'alimentació i alhora conscienciar del malbaratament, l'organització sense ànim de lucre Nutrició sense Fronteresha posat fil a l'agulla amb la iniciativa "Barcelona comparteix el menjar".

Aquest projecte pioner consisteix a aprofitar els excedents alimentaris de restaurants i hotels de la ciutat de Barcelona per a diferents entitats com ONG o menjadors socials.

"És un projecte d'aprofitament de recursos perquè no es malbarati el menjar i pugui arribar a les persones que el necessiten", explica la directora de NSF, Mercè Vidal.

El procediment és ben senzill: els "emissors" congelen els seus excedents i un cop per setmana, un equip de Nutrició sense Fronteres passa a recollir-los i els distribueix entre les entitats beneficiàries.

Garantir la qualitat

"Nosaltres garantim la traçabilitat dels aliments", explica Vidal. "Tenim cura d'etiquetar, pesar, posar la data en què s'han cuinat, les seves característiques. A més, fem anàlisis microbiològiques, de manera que n'assegurem la inoqüitat i la qualitat".

El que no es pot controlar, segueix explicant la directora de l'ONG, és la quantitat ni el tipus d'aliments donats. Davant això, el que es fa és "equilibrar" el que es rep amb els perfils dels receptors. A més, el fet que el menjar estigui congelat permet esperar noves remeses per acabar de compondre els menús.

I és que Nutrició sense Fronteres també instrueix les entitats beneficiàries en nutrició, perquè facin un ús equilibrat dels aliments que reben.

"Ens preocupava també que el que mengin els nostres nois sigui adequat per al seu desenvolupament i la seva salut", comenta l'Estíbaliz, educadora del Centre Obert d'Aldees Infantils.

Pel Xavier, encarregat de la secció d'alimentació de Bona Voluntat en Acció, els seus usuaris no haurien tingut "mai accés a aquest tipusde productes". "Ells estan contents, i nosaltres encantats que entre tots fem que això no es perdi".

Empreses solidàries

Entre les empreses que col·laboren en el projecte, hi ha el restaurant Atenea, els hotels Barceló (Raval i Sants) o Santiveri, que dóna una part de la seva producció.

Ramon Ribes és el cuiner en cap del Barceló Sants i assegura que sempre "hi ha excedents" i que per tant, "cal ser responsables i que les empreses s'impliquin i tinguin en compte les persones, no només l'economia".

Segons el Pedro, també educador del Centre Obert, aquesta iniciativa, "a més de cobrir la necessitat que tenim, és una manera de conscienciar la societat que cal aprofitar els recursos".

Per ara, "Barcelona comparteix el menjar" es troba en fase de prova pilot. En els seus sis mesos d'existència, però, ha repartit 8.000 àpats i 1.700 racions de pa.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

VÍDEO:Vídeo 'BCN comparteix el menjar'

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari