Sants - Montjuïc
Hostafrancs

Hostafrancs es troba entre la Gran Via i Sants, en el sector del districte més proper de la plaça d'Espanya. Els eixos vitals del barri són la Creu Coberta, el carrer del Consell de Cent i els voltants del mercat. Hostafrancs va ser, ja des de la seva fundació a mitjans del segle XIX, un barri de serveis que oferia casa als treballadors que acudien a la zona atrets per la puixança industrial de Sants -especialment del vapor de l'Espanya Industrial- i de Barcelona.

Un altre atractiu era l'important concentració de serveis comercials que s'emplaçaven a la Creu Coberta, en el tram inicial de la carretera que menava al pont de Molins de Rei. La trama urbana va ser dissenyada durant la segona meitat del segle XIX per l'arquitecte municipal Antoni Rovira i Trias. El 1875 a Hostafrancs ja hi havia tramvia de cavalls, i el 1904 un tramvia elèctric el connectava amb la Rambla de Barcelona.

Avui, la recent remodelació del carrer Vilardell -situat darrera del mercat- amb la construcció d'un aparcament subterrani i l'ordenació de l'aparcament en superfície i dels elements urbans, han consolidat la zona més antiga del barri d'Hostafrancs com a centre comercial, facilitant l'emplaçament d'empreses de serveis i contribuint a l'important desenvolupament comercial del carrer de la Creu Coberta.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari