MediAmbient
Els residus recollits a Barcelona baixen per sisè any consecutiu

Publicat el 12/03/2014

L'any 2013 es van recollir 730.285 tones de residus a la ciutat de Barcelona. Això representa un 2'9% menys que al 2012, quan es van recollir 753.695 tones. També baixa lleugerament l'índex de generació de residus per càpita, que se situa als 1'23 kg/persona/dia, quan al 2012 estava a 1'27 kg/habitant/dia. De fet, el 2013 és el sisè any consecutiu que es registra un descens en el volum total de residus recollits a la ciutat.

L'orgànica manté la seva qualitat i es redueix un 4'1%

Al 2013, s'han recollit 117.477 tones de matèria orgànica, davant les 122.508 tones de 2012, el que suposa una baixada d'un 4,1% respecte l'any anterior. Dins del volum recollit, la qualitat de la fracció orgànica recollida també baixa lleugerament, passant del 20'2% al 21'1%. Els impropis, és a dir, la brutícia que es llença per error entre l'orgànica, es manté al voltant del 20% des del 2010.

Amb l'objectiu de millorar la fracció orgànica dels residus als mercats municipals, amb un percentatge actual d'impropis per sota del 7%, des d'Hàbitat Urbà es començarà a mitjan de març una campanya a 29 establiments comercials de la xarxa municipal. La campanya, que vol millorar tant la quantitat com la qualitat de la fracció orgànica als mercats, desplegarà 7 informadors de març a octubre que recordaran conceptes bàsics i resoldran dubtes sobre la separació, especialment de la matèria orgànica però també d'altres com el paper i el cartró, als paradistes i el personal encarregat de la separació de residus.

El paper i el cartró es redueixen, els envasos i el vidre es mantenen

Al 2013 es van recollir 48.639 tones de paper i cartró, un 16'3% menys que al 2012, una dada que continua el descens sostingut dels darrers anys i que representa el principal descens dins el volum global de residus recollits. La baixada del total d'aquestes dues matèries és probablement un dels resultats més directament proporcionals a la reducció de l'activitat comercial, en el marc de la recessió econòmica dels darrers anys.

En aquest descens també hi influeixen les sostraccions de material dels contenidors, àmbit en que la Guàrdia Urbana de Barcelona ha desplegat una vigilància intensiva durant el 2013, amb més de 3.000 actuacions. Pel que fa al vidre, al 2013 es van recollir 32.592 tones de vidre, un 0'15% més que al 2012, i el volum d'envasos als contenidors grocs ha descendit en un 3,8% respecte al 2012.

Augmenta l'ús dels punts verds, amb més de 700.000 visites

La xarxa de punts verds de Barcelona augmenta el seu nombre d'usos ciutadans any rere any i es consoliden com a equipament de referència per als barcelonins. L'any 2013 van rebre 741.086 visites, unes 57.000 visites més que al 2012, quan en van rebre 683.273. Aquest increment es deu a un major ús generalitzat de la xarxa, que compta amb més de 100 espais on portar gratuïtament els residus que no es poden llançar als contenidors de carrer.

Actualment, després de l'obertura d'un nou punt verd al barri de la Barceloneta, els ciutadans de Barcelona tenen a la seva disposició 23 punts verds de barri, 96 parades de punts verds mòbils i 7 punts verds de zona. Uns equipaments que faciliten la recollida i emmagatzematge provisional dels residus que no tenen cabuda als contenidors de selectiva per ser traslladats posteriorment a les plantes de tractament.

Més informació:
- Web de Medi Ambient

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari