MediAmbient
Europa premia la xarxa de calor i fred del 22@

Publicat el 14/11/2010 a les 16:38 h.

La Comissió Europea ha premiat la xarxa de calor i fred del districte 22@ de Barcelona, impulsada per l'Ajuntament. L'any 2002 la ciutat va apostar per aquest sistema en l'àmbit del Fòrum.

El programa "Sustainable Energy Europe" de la Comissió Europea ha premiat l'impuls a la producció de xarxes de calor i fred implementades per l'empresa Districlima al districte 22@ de Barcelona sota el lideratge de l'Ajuntament de Barcelona.

L'any 2002, la ciutat va decidir apostar per implantar la primera xarxa de calor i fred en l'àmbit del Fòrum i actualment s'està ampliant ja en el districte 22@.

El District Heating and Cooling (xarxes de distribució de calor i fred) en el districte 22@ aprofita l'energia residual de la planta de revaloració energètica del Besòs (TERSA) i n'obté un important estalvi d'energia primària.

Aquesta xarxa anteriorment ja ha estat reconeguda com a exemple de planificació urbana sostenible, com ara el Premi a les bones pràctiques locals de la Red Española de Ciudades por el Clima i el Premi de bones pràctiques d'eficiència energètica de l'IDAE.

El segon projecte de District Heating and Cooling de Barcelona és la xarxa de climatització de Districte de la Zona Franca. Aquest tipus de xarxes, prou desenvolupades en determinats països europeus, gairebé no s'han iniciat al sud d'Europa.

La futura Central de Generació d'Energies de la Zona Franca - Gran Via i L'Hospitalet permetrà fer possible aquest sistema de producció de fred i calor centralitzat al barri de La Marina, Gran Via de l'Hospitalet de Llobregat i entorns.

La central serà una infraestructura pionera en eficiència energètica amb una planta de biomassa, una planta d'aprofitament del fred residual de la regasificadora del port, equips d'alta eficiència i una central d'energia solar fotovoltaica.

Menys impacte ambiental

Les xarxes de distribució de calor i fred o District Heating and Cooling cobreixen les necessitats de climatització amb menys impacte ambiental, menys consum d'energia elèctrica i permeten oferir nous serveis energètics als consumidors per millorar la qualitat de l'oferta.

Els projectes d'implantació de xarxes de calor i fred prenen força davant dels sistemes individuals ja que incorporen millores en l'eficiència energètica, l'impacte ambiental, l'estalvi d'espai i de gestió i l'estalvi econòmic.

És un sistema que proveeix edificis o centres de consum de tota l'energia tèrmica, en forma d'aigua calenta o freda necessària per climatitzar-los. Aquesta energia es genera en una instal·lació centralitzada anomenada central de producció.

Els edificis a subministrar es connecten amb la central mitjançant un seguit de xarxes de distribució de fluids tèrmics controlades i regulades des de la central.

Constitueixen una infraestructura que permet el subministrament de calor i fred dins d'una trama urbana per tal de cobrir les necessitats dels diferents edificis connectats al sistema.

Aquestes infraestructures tenen el seu origen al nord d'Europa, on s'aprofitava la implantació de centrals tèrmiques o sistemes de revaloració energètica propers o inclosos dintre de la trama urbana per, a més de generar energia elèctrica, distribuir calor als diferents edificis.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Fitxers relacionats

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari