MediAmbient
La recollida d'ampolles de cava, als Punts Verds de la ciutat

Publicat el 20/12/2013

Els punts verds de barri, el de zona i els mòbils recullen les ampolles de cava un cop buides perquè els productors les reutilitzin sense necessitat de passar pel procés de reciclatge del vidre.

Totes les ampolles recollides se centralitzen en un punt verd de zona (Vall d'Hebron). D'aquesta manera es produeixen menys residus de vidre i cal reciclar menys material, amb l'estalvi econòmic que això comporta, tant de transport com de transformació de la matèria primera.

Actualment Barcelona disposa de més de 100 punts de recollida, entre els 7 punts verds de zona, 23 punts verds de barri i 96 parades del punt verd mòbil. A més, també hi ha 2 punts verds mòbils que poden ser sol·licitats per les escoles i els instituts, així com per entitats cíviques o associacions. En general, els punts verds de la ciutat serveixen per desfer-se dels residus que no es poden llençar als contenidors del carrer.

Als Punts Verds de Barcelona es du a terme la recollida d'ampolles de cava (de mida estàndar, ampolles de 750 mil·lilitres, de color verd i no setinades, i sense gravats personalitzats) per tal que aquestes puguin ser objecte de reutilització.

Les ampolles recollides als punts verds de barri i als punts verds mòbils es transporten als punts verds de zona, on es trien en funció de la seva mida i es paletitzen, abans de lliurar-les a l'empresa gestor autoritzada, amb seu a Sant Sadurní d'Anoia, per a la seva reutilització:

  • En primer lloc, es treu manualment l'etiqueta que es troba al coll de l'ampolla.
  • Després, les ampolles són sotmeses a un rentat a una temperatura de 80ºC.
  • Una vegada esbandides es tornen a rentar amb diferents àcids, per tal de poder treure els residus inorgànics que puguin haver-hi.
  • Les ampolles es tornen a rentar i a esbandir i posteriorment passen per un control automàtic on es comproven les seves mides i que no tenen fissures.
  • Per últim, passen per un procés en el qual es cobreixen amb una fina capa de cera, per tal que a l'hora de paletitzar-les no es puguin fer ratllades exteriors.
  • Finalment, aquestes ampolles s'envien directament a empreses envasadores de cava, on són reutilitzades.

Aproximadament es recull el 80% als PV de Barri. La recollida als PVZona i Mòbils se situa al voltant del 10%. La tendència de recollida d'aquest 2013 implica una disminució del 5% sobre la del 2012 ja que en els primers 11 mesos de 2013 s'han recollit 28.327 kg d'ampolles (31.474 unitats recollides) a la xarxa de punts verds de la ciutat, mentre que al 2012 es van recollir 35.522 kg en total.

Beneficis ambientals i econòmics.

Una ampolla de cava es pot reutilitzar al voltant fins a 15 vegades, amb una estalvi energètic del 95% del que significaria el seu reciclatge.

L'avantatge ambiental és evident, ja que fondre el vidre és un procés molt car energèticament. Per al productor de cava, el benefici és sobretot econòmic: una ampolla reutilitzada costa un 30% menys que un envàs nou.

A tall d'exemple, fer servir una ampolla de vidre retornable permet estalviar l'energia necessària per fer funcionar un ordinador portàtil durant deu hores o un de sobretaula durant 5 hores.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Enllaços relacionats

Més informació

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari