MediAmbient
Vols fer compost a casa?

Publicat el 15/05/2013

El compostatge és un procés espontani molt senzill a través del qual les restes orgàniques es descomponen per transformar-se en compost. Permet tancar el cicle de la matèria orgànica, ja que la utilització d'aquest adob afavoreix el retorn dels nutrients al sòl.

El 33% de la brossa que generem diàriament és matèria orgànica. Si la reciclem i la retornem a la terra en forma d'adob, podrem reduir significativament la quantitat de residus que van a parar als abocadors o incineradores.

Aquesta transformació la podem fer fàcilment a casa mitjançant el procés d'autocompostatge. Així gestionarem directament la matèria orgànica i les restes vegetals que generem: les aprofitarem i evitarem que esdevinguin residus.

Vols fer compost a casa?

Pas 1: necessites restes orgàniques sense impropis, una caixa o compostador, una pala i guants (I).

Pas 2: aprofita les restes vegetals i posem-les dins la caixa o compostador juntament amb les restes orgàniques (II).

Pas 3: barregem totes les restes amb la pala perquè l'aire hi circuli bé i la descomposició es faci correctament (III).

Pas 4: remenem les restes de tant en tant perquè les més humides es barregin bé amb les més seques (IV).

Pas 5: després de 3 mesos aproximadament, ja podrem recollir el compost de la part inferior del compostador (V)

A l'hora de compostar evitem les serradures de fusta tractada o aglomerats: poden contenir elements tòxics. Compostem les closques de marisc, espines i taps de suro en petites quantitats perquè triguen més temps a descompondre's . Podem fer autocompostatge amb els nostres veïns: només hem de trobar un espai comú idoni per fer-hi compostatge comunitari. No compostem plantes malaltes, males herbes o excrements d'animals: poden fer malbé el compost resultant . Per cada 100 kg de matèria orgànica que compostem podem obtenir fins a 30 kg de compost.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Enllaços relacionats

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari