MediAmbient
Inscriu-te a les activitats de tardor de la Fàbrica del Sol!

Publicat el 11/10/2013

L'equipament municipal dedica les activitats d'aquest trimestre a la prevenció de residus i al consum responsable, per aprofitar al màxim els recursos i materials de què disposem i consumir productes sostenibles i igualitaris.

La Fàbrica del Sol és un equipament municipal d'educació ambiental que integra una sèrie de serveis dirigits a la ciutadania en matèria d'energies renovables, medi ambient urbà i sostenibilitat. Situat en l'antic edifici modernista de la Catalana de Gas, el centre s'ha rehabilitat emprant materials de bioconstrucció i criteris d'ecodisseny i es presenta ara com un organisme viu, perfectament integrat a l'entorn.

En aquest sentit, a l'equipament hi trobareu una exposició permanent que mostra la rehabilitació de l'edifici amb documents d'autoguiatge per a tots els públics, un servei d'informació i consultes sobre temes ambientals i de sostenibilitat, activitats ambientals per a grups, un programa d'activitats per a adults i famílies, exposicions temporals i un servei de préstec d'espai i de materials.

Pel que fa a les activitats d'aquesta tardor, per a totes les edats, la Fàbrica del Sol les ha dedicat a la prevenció de residus i al consum responsable, per aprofitar al màxim els recursos i materials de què disposem i consumir productes tan sostenibles i igualitaris com sigui possible.

PROGRAMA D'ACTIVITATS

La petjada ecològica: l'impacte del nostre consum sobre el planeta

Dimarts 15 d'octubre, de 18 a 20 h

Coneixes l'impacte que té el teu consum quotidià d'aigua, energia i recursos? Vols saber com mesurar-lo i quines alternatives tens per reduir-lo?

Quins electrodomèstics gasten més electricitat? Visc en un habitatge sostenible? Quants litres d'aigua es gasten per produir un quilo de carn? Aquestes i altres preguntes trobaran resposta en aquest taller.

A través d'un vídeo i d'una dinàmica participativa descobrirem què és la petjada ecològica i la seva utilitat per mesurar l'impacte del nostre consum sobre el planeta. Una enquesta senzilla sobre els nostres hàbits de consum ens ajudarà a calcular la nostra petjada ecològica i a partir dels resultats obtinguts i en grups petits, debatrem possibles accions a dur a terme per reduir el nostre impacte ambiental. A més coneixerem quines alternatives tenim al nostre abast per estalviar, viure bé i cuidar-nos en salut.

Taller per entendre la petjada ecològica i descobrir fórmules de consum conscient, crític i transformador. A càrrec de l'Associació Cus l'estrip.

Inscriu-te!

De prestatgeries, tamborets i altres mobles

Dijous 17 d'octubre, de 16.30 a 20 h / Divendres 18 d'octubre, de 16.30 a 20 h / Divendres 25 d'octubre, de 16.30 a 20 h

Construeix amb materials de rebuig un moble per a casa teva i ajuda'ns a crear una prestatgeria per a La Fàbrica del Sol.

Vols dissenyar un moble únic per a la teva habitació o per al menjador? Has pensat com t'agradaria que fos? En aquest taller aprendrem a construir petits mobles amb materials reutilitzats i crearem peces inèdites fruit de la teva imaginació.

Aquest taller constarà de tres sessions. A les dues primeres ens familiaritzarem amb les tècniques i les eines que hem de fer servir i tots junts participarem en la construcció d'una nova prestatgeria per a La Fàbrica del Sol. Aquesta prestatgeria formarà part de l'exposició permanent del centre i acollirà publicacions ambientals que estaran a la teva disposició. L'últim dia, amb tot el que haurem après, construirem el moble dels teus somnis.

Taller de disseny i construcció de mobiliari amb material de rebuig. Tres sessions. A càrrec de Curro Claret.

Inscriu-te!

Agricultura urbana: som el que mengem

Divendres 18 d'octubre, de 17.30 a 19.30 h

Com accedir a aliments frescos i de qualitat sense requeriments de transport? Podem conrear el nostre propi hort o optar pels circuits de consum curts per aconseguir-ho.

Gaudir d'aliments frescos i de qualitat, i amb el mínim requeriment de transport entre els llocs de producció i els de consum, és l'objectiu del consum de km 0. La demanda d'una alimentació més sana i la sensibilització sobre la sobirania alimentària i la conservació ambiental fa que aquesta opció de consum guanyi adeptes any rere any. Per aconseguir-ho podem conrear el nostre propi hort o optar pels circuits de consum que vagin en aquesta línia.

En aquesta ruta coneixerem l'Hort de la Sagrada Família, on un representant de l'organització VSF Justícia Alimentària Global ens explicarà què significa la sobirania alimentària i per què és important l'alimentació de km 0. Tot seguit, una passejada ens durà a l'hort comunitari de Fort Pienc, on un dels usuaris ens guiarà per l'hort alhora que ens donarà a conèixer l'experiència i la filosofia que hi ha darrere del projecte comunitari.

Ruta per l'Hort de la Sagrada Família i l'hort comunitari del Fort Pienc.

Inscriu-te!

Guarda't la llauna per fer-ne joies

Dimarts 22 d'octubre, de 18 a 20 h D'11 a 16 anys / Dimarts 29 d'octubre, de 18 a 20 h De 16 a 20 anys

Explora les possibilitats artístiques del paper, la goma, el plàstic i el metall donant-los vida i convertint-los en sorprenents joies i complements.

L'origen de la bijuteria és quasi paral·lel al de l'espècie humana. En un primer moment les peces es feien servir com a amulets i no eren més que collarets i braçalets fets amb fòssils, branques i pedres provinents del medi natural. Anys més tard van aparèixer les joies i el seu significat es va anar lligant de mica en mica al poder, tal i com ho mostren les escultures i pintures conservades.

Avui dia, la bijuteria és reconeguda com un art, al qual tots tenim accés. En aquest taller us proposem explorar diverses possibilitats de decoració de diferents materials de recuperació. Paper, goma, plàstic, metall i altres elements d'ús domèstic es transformen per donar vida a joies i complements bonics i sorprenents.

Taller de bijuteria amb material reutilitzat. A càrrec de Silvia Ferrari. Amb la col·laboració de l'Espai Jove La Fontana.

Inscriu-te!

Les clavegueres de Barcelona

Dissabte 26 d'octubre, de 9 a 10 h o de 10.15 a 11.15 h / Dissabte 9 de novembre, de 9 a 10 h o de 10.15 a 11.15 h

Sota la ciutat hi ha tot un món per descobrir!

Les primeres galeries de canalització d'aigües residuals van ser construïdes a l'antiga Babilònia. També s'han trobat restes de conductes en civilitzacions com Egipte, Grècia, Pèrsia, Cartago o a la ciutat de Jerusalem. Però tot i això, no va ser fins a l'època dels romans que es van desenvolupar realment les xarxes de clavegueram. A Barcelona, en tenim una bona prova en les restes trobades l'any 1928 al carrer de la Palma de Sant Just.

De totes maneres, les primeres referències escrites sobre el clavegueram arriben de testimonis de la Baixa Edat Mitjana. Diversos historiadors afirmen que el 1364 es va construir un gran col·lector cobert, d'unes dimensions que permetien recórrer-lo a cavall, i que anava des de l'antiga porta d'Isabel II fins a les Drassanes. Però no va ser fins al 1886 quan Pere García Faria va elaborar un pla de reforma del subsòl que porta el seu nom i que va marcar un abans i un després en la història del clavegueram de Barcelona i, per tant, en la qualitat de vida dels seus habitants, ja que es va reduir la incidència de moltes malalties que es transmeten a través de les aigües residuals.

En aquesta visita, us proposem baixar a la Barcelona subterrània per veure l'interior de les clavegueres. Volem mostrar-vos l'estructura de la xarxa i reflexionar sobre la gestió de l'aigua a la ciutat.

Visita a un tram del clavegueram de Barcelona per conèixer l'estructura de la xarxa i el seu funcionament. Amb el suport del Departament de Sanejament, Direcció de Serveis del Cicle de l'Aigua.

Inscriu-te a la visita de dissabte 26 d'octubre!

Inscriu-te a la visita de dissabte 9 de novembre de 9 a 10 hores o de 10.15 a 11.15 hores!

L'Ecoparc de Barcelona

Dimecres 30 d'octubre, de 16 a 17.30 h

Coneixes el tractament que rep la matèria orgànica i la fracció de rebuig que separes a casa teva? Vine i veuràs en què es transformen!

Quan llencem un poma al cubell de l'orgànica sabem què se'n fa després? I amb la pols d'escombrar?

Ubicat a la Zona Franca, l'Ecoparc de Barcelona tracta els residus que van a parar als contenidors de resta i d'orgànica que tenim al carrer i n'extreu els materials recuperables com ara envasos metàl·lics, plàstics o brics. Alhora genera biogàs i compost a partir de les restes de menjar que nosaltres separem a casa.

Després d'aquests tractaments, que han separat i aprofitat els materials reciclables i la matèria orgànica, el volum de residus que no es poden aprofitar i s'han d'abocar és molt menor, aproximadament la meitat.

L'Ecoparc de Barcelona és una planta de tractament mecànic i biològic de residus amb capacitat per tractar-ne 300.000 tones a l'any, encara que actualment s'usa per tractar 245.000 tones. Dóna servei a diversos municipis metropolitans, entre ells la ciutat comtal.

Visita a les instal·lacions de l'Ecoparc de Barcelona. Amb la col·laboració del Programa Metropolità d'Educació Ambiental de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Inscriu-te!

De menjar, no en llencem ni mica!

Dijous 7 de novembre, de 18 a 20 h

Saps que es malbarata més de la meitat del menjar a Catalunya? Vols conèixer com conservar-lo, aprofitar-lo i no llençar-ne ni mica?

Quan perdem o llencem menjar destinat al consum humà parlem de malbaratament alimentari. Tots en alguna ocasió hem llençat restes de menjar que ens ha quedat al plat, algun iogurt que ha ultrapassat la data de caducitat, un tros de pa que s'ha endurit, etc.

El comportament dels consumidors és determinant a l'hora de reduir el malbaratament alimentari, perquè no només es malbarata menjar durant el procés de producció, elaboració i distribució dels aliments, sinó també a casa nostra.

Actualment la producció d'aliments al món supera 1,5 vegades la demanda, però no tothom hi pot accedir de la mateixa manera. El 35% de la fruita i la verdura i el 67% de la vedella que consumim a Barcelona s'importen d'altres països.

En el marc del problema global del malbaratament alimentari, aquest taller tracta de com encarar la seva prevenció en l'àmbit domèstic. Farem un repàs de les tècniques i els coneixements necessaris per a reduir-lo i trobarem opcions de compra menys malbaratadores.

Us proposem treballar de manera participativa diversos aspectes del consum, des de la planificació, les estratègies de compra, la cuina amb mesura, les tècniques i eines de conservació dels aliments, l'ús correcte de la nevera, la interpretació de les dates de caducitat o algunes receptes d'aprofitament de restes... que acabarem tastant.

Taller d'intercanvi de coneixements entorn del malbarament alimentari. A càrrec de l'Associació Espai Ambiental.

Inscriu-te!

Del través exprés: l'accelerador de la creativitat tèxtil

Dimecres 13 de novembre, de 17.30 a 21 h

T'agrada la costura creativa? T'atreveixes a confeccionar una peça amb roba usada i altres materials aprofitats i sense patrons? Explora com fusionar tècniques diverses amb l'ajuda de la teva intuïció per aconseguir-ho.

Ja no recordes les classes de costura de la teva iaia i no vols gastar-te més diners comprant la roba de baixa qualitat que et trobes a les grans superfícies comercials? Has sentit mai el concepte "Do it yourself" (DIY)? No sempre és senzill aprendre a fer les coses un mateix i encara menys si fa temps que no enfiles l'agulla. Us volem donar una petita empenta i ensenyar-vos diferents tècniques per aprofitar la roba vella per fer-ne peces d'última tendència.

El taller que proposem consistirà en la creació ràpida d'una peça de roba, a partir de roba usada i altres materials aprofitats. No farem servir patrons, sinó que barrejarem diverses tècniques i farem valer la nostra intuïció per conformar un petita col·lecció de roba ben creativa i sostenible.

Taller de creació de roba a partir de material reutilitzat. A càrrec de Fiona Capdevila. En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

Inscriu-te!

Avui què em poso?

Dijous 14 de novembre, de 18 a 20 h

Què s'amaga al darrere de la roba que comprem? És possible comprar roba local, de teixits ecològics i ètica?

Una xerrada en què descobrirem el significat de les etiquetes de la roba que comprem i les botigues on podem anar a comprar amb la consciència tranquil·la. No es tracta de vestir amb parracs ni d'anar uniformats pel carrer, sinó de guiar-nos no únicament per criteris estètics o de preu. Així mateix, membres de la Campanya Roba Neta —una xarxa internacional d'ONG, sindicats i organitzacions de consumidors que, des de principi dels anys noranta denuncia les condicions laborals que pateixen les treballadores i els treballadors de la confecció— ens presentaran una publicació que ofereix claus per fugir de les esclavituds de la indústria de la moda i ens donaran eines i ens mostraran iniciatives que fan servir altres formes de produir i de consumir roba.

Xerrada i presentació de la Guia per vestir sense treball esclau de la Campanya Roba Neta. A càrrec d'Albert Sales. En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

Inscriu-te!

Consum col·laboratiu: oportunitats i avantatges del consum compartit

Dimecres 20 de novembre, de 18 a 20 h

Saps que les xarxes virtuals et permeten accedir a béns materials sense necessitat de posseir-los? Comparteix, intercanvia, cedeix, lloga i regala per una nova economia.

Els estudis mostren que un ciutadà té avui 150 vegades més objectes que el seu besavi. A França, s'ha calculat que una família mitjana pot tenir entre 3.000 i 4.000 coses. Estem envoltats de béns i objectes que no utilitzem. Un trepant, per exemple, es fa servir com a mitjana 12 minuts en tota la seva vida útil.

No obstant això, cada vegada hi ha més persones a la xarxa habituades a compartir digitalment fotografies (Flickr) o coneixement (Viquipèdia), que aposten per intercanviar o treure rendiment de les coses que tenen. L'exponent principal és la bicicleta compartida, actualment el mitjà de transport que més creix al món. En el cas dels cotxes, existeixen estratègies com el Carsharing, que permet un lloguer flexible i simplificat, o SocialCar, una empresa barcelonina dedicada al lloguer de vehicles entre particulars, i plataformes com Amovens, que permeten compartir les places per omplir els vehicles.

En aquesta mateixa línia AirBnb o el moviment CouchSurfing ofereixen a l'usuari la possibilitat de llogar o cedir un habitatge, una habitació o qualsevol propietat que tingui lliure. A casa nostra, BarcelonaActua, un web basat en la solidaritat i l'intercanvi, o Favoralia, una cadena de favors virtuals, impulsen el canvi cap a un model de consum més ecològic i col·laboratiu.

Xerrada sobre exemples de consum col·laborat que funcionen a casa nostra. A càrrec d'Albert Cañigueral. En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

Inscriu-te!

Quin futur tenen els Rossell?

Divendres 22 de novembre, de 18 a 19.30 h

Com s'ho fan els grans comerços per produir i vendre samarretes i pantalons a preus tan baixos? Perd la vergonya i actua!

Els Rossell tenen una botiga de roba que han anat heretant de pares a fills. La petita botiga ha estat patint una davallada important de les vendes, tant que finalment ha de tancar i el fill que havia d'heretar el negoci es queda sense feina. En la recerca de feina troba una oportunitat en una gran superfície.

En Rossell es comença a qüestionar com ho fan per vendre a aquests preus, i investiga com s'ho fan els grans per produir i vendre samarretes i pantalons. Quan descobreix en quines condicions s'ha fet, intenta que la família, els amics i els companys es comprometin a no formar part de la cadena, però no troba la fórmula per lluitar contra aquestes condicions laborals ni com convèncer els seus familiars per tal que l'acompanyin en aquesta lluita.

En aquest moment ens aturarem i debatrem com actuar sobre el guió de l'acció dramàtica per així poder canviar el model actual de consum. Creus que ha arribat la teva hora d'actuar?

Taller de teatre participatiu sobre el consum actual de roba. A càrrec de La Xixa Teatre. Amb la col·laboració del Casal de Joves Palau Alòs. En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

Inscriu-te!

Transformant el rebuig en tresors

Dissabte 23 de novembre, d'11 a 12.30 h A partir de 6 anys / 7 Dissabte 23 de novembre, de 16 a 17.30 h

Vols aprendre a reutilitzar i manipular el material de rebuig per convertir-lo en utensilis i objectes decoratius?

La teva imaginació és capaç de convertir una deixalla en un petit tresor. Les mateixes creacions tenen el valor i l'encant d'allò fet artesanalment. Són peces úniques que recullen la nostra empremta, el nostre imaginari... i desperten l'estima i l'admiració d'aquell qui les rep, d'aquell qui les mira.

Un artista ens guiarà perquè amb petites accions puguem canviar el nostre entorn i ens ensenyarà diverses tècniques per transformar la brossa en tot l'imaginable.

Taller familiar per aprendre a reutilitzar objectes en desús. A càrrec de Basurarte. En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

Inscriu-te al taller del matí o al de la tarda!

Curtmetratges a la caravana

Dissabte 23 de novembre, de 12.30 a 14 h / Dissabte 23 de novembre, de 17.30 a 19 h

EcoCine-caravana és una de les sales de projecció més petites del món, un espai minúscul i acollidor destinat a despertar la consciència ambiental.

El cinema no només ha posat en contacte l'ésser humà amb la natura, els paisatges exòtics o els documentals naturalistes, sinó que ha estat, i continua sent, un militant actiu en la lluita per la defensa del medi. Curtmetratges i llargmetratges han estat des del seu naixement un transmissor poderós de coneixements i de cultures, una finestra oberta amb què educar, sensibilitzar i denunciar, a més d'entretenir.

Us proposem una sessió de projecció en una sala de cinema ben peculiar. Una petita part del món per observar la desforestació, les guerres de l'aigua, l'economia verda, les energies renovables... i les alternatives proposades per persones i organitzacions que lluiten per un futur més sostenible.

Visionat d'una selecció dels millors documentals de festivals de cinema ambiental d'arreu del món. A càrrec de Basurarte.

Inscriu-te al visionar del matí o al de la tarda!

Són els transgènics tan nocius com diuen?

Divendres 29 de novembre, de 18.30 a 20.30 h

Què són els organismes modificats genèticament? Per a què es fan servir? Quins efectes tenen sobre els ecosistemes agrícoles? Qüestions polèmiques amb diverses respostes. Coneix els arguments de cada posició i digues-hi la teva!

Des del neolític fins avui, els humans hem obtingut noves varietats d'animals i plantes a base de fer encreuaments entre organismes seleccionats per les seves característiques genètiques. Així doncs, el blat que es conrea és ben diferent del blat silvestre del qual procedeix, i el mateix podríem dir de les cols, de les vaques, dels cavalls... Tanmateix, això només es pot fer dintre d'una mateixa espècie, ja que entre individus d'espècies diferents no pot generar-se descendència fèrtil. L'enginyeria genètica fa possible trencar aquesta barrera i introduir en un individu gens d'una altra espècie i actualment els organismes genèticament modificats (OGM) s'estan emprant en els camps de la indústria, la medicina, l'agricultura i la ramaderia.

No obstant això, l'ús dels transgènics genera diverses controvèrsies, com per exemple, l'homogeneïtzació genètica de les espècies d'interès agronòmic i ramader o la possible generació de productes metabòlics d'efectes desconeguts.

Taula rodona sobre l'ús dels transgènics en l'agricultura. Moderació a càrrec de Samantha Vall, periodista de TV3.

Inscriu-te!

Exploradors a la platja

Dissabte 30 de novembre, de 10 a 13 h A partir de 4 anys

Saps que a les nostres platges hi arriben restes d'espècies molt diverses? Aprendrem a identificar-les i a conèixer-ne l'origen i les conseqüències de la seva presència a la platja i al mar.

Els darrers anys, les platges de Barcelona han esdevingut un dels principals espais públics de la nostra ciutat, amb unes característiques singulars que les fan especialment atractives. Les platges constitueixen un gran espai a l'aire lliure on podem prendre contacte amb l'aigua del mar, amb el sol i amb la sorra, i on, a més, ens podem iniciar en el coneixement de la fauna marina.

En aquest taller us proposem identificar els diversos elements que podem trobar a les platges de la ciutat. Des d'algues, plantes i animals a moltes restes d'activitats humanes, com ara plàstics o llaunes, que ens serviran per reflexionar si els nostres hàbits i el nostre consum tenen un impacte positiu o negatiu sobre el nostre entorn proper.

Taller familiar d'identificació i ruta per la platja de la Barceloneta. A càrrec de Virot Natura.

Inscriu-te!

Ecoturisme: turisme responsable d'observació de la natura

Dijous 12 de desembre, de 18 a 20 h

Natura i turisme poden anar de bracet. Vols ser un autèntic ecoturista? Descobreix com fer-ho i quins espais naturals tens a prop teu.

El turisme s'ha considerat sempre un motor dinamitzador del desenvolupament econòmic, per la capacitat de generar ocupació, impulsar activitats productives, posar en valor la cultura autòctona i defensar la natura. La realitat, però, és que moltes de les ofertes fomenten un turisme de masses que transforma la cultura en una mercaderia, no respecta els ecosistemes i no ofereix unes condicions laborals dignes a les persones que hi treballen.

Tota mena de turisme té impactes, però hi ha moltes maneres de viatjar fugint dels viatges convencionals i minimitzant els impactes ambientals associats al turisme. No hi ha un model únic que es pugui anomenar turisme sostenible o de baix impacte. Les vacances solidàries que ofereixen moltes ONG, els camps de treball, les brigades internacionals o els viatges de turisme responsable són alternatives al model turístic tradicional i permeten, al mateix temps que es fa el viatge, conviure amb les poblacions de cada regió, ampliar la visió sobre les altres cultures o saber com treballen algunes organitzacions locals.

Un altre model turístic en què la natura i el turisme van de bracet és l'ecoturisme, una forma de visitar i conèixer espais naturals d'una manera responsable i sostenible. En aquesta xerrada descobrirem com fer-ho i us proposarem endinsar-vos en espais naturals del país dignes de ser visitats.

Xerrada sobre l'ecoturisme a casa nostra. A càrrec de Xavier Basora.

Inscriu-te!

Què consumir o no, aquesta és la qüestió

Divendres 13 de desembre, de 18 a 20 h

Dinàmiques divertides per reflexionar sobre els criteris ètics de consum. Anima't a participar-hi!

El mercat s'autoregula per l'equilibri existent entre l'oferta i la demanda. Els fabricants que ofereixen productes i serveis ho fan en funció dels costos, dels beneficis, però sobretot de la demanda. I la demanda som nosaltres, els consumidors. És a dir, el nostre paper en la configuració d'un nou mercat més sostenible no és menyspreable, tot al contrari.

Els darrers anys, el consum de recursos, béns i serveis ha augmentat de forma exponencial. A més, ho ha fet d'una manera gens equitativa, ja que un 20% del món consumeix un 80% dels recursos. En un moment en què la crisi econòmica, social i ecològica es troba a la primera línia de l'actualitat, es fa necessari un replantejament sobre el model de consum, que informi sobre els efectes adversos que té el consumisme sobre el medi natural i sobre les persones i que desenvolupi models organitzatius caracteritzats pel sentit crític, l'ajuda mútua i l'autogestió, com ara els bancs del temps, les xarxes d'intercanvi de béns, serveis i coneixements, els grups de consum agroecològic, les cooperatives o les associacions veïnals i de consumidors. És destacable la radicació activa en el territori d'aquestes experiències, que actuen com a generadores de noves dinàmiques associatives i relacionals i, alhora, construeixen capital social. Valors com la solidaritat, la cooperació, la reciprocitat, la confiança, la transparència i la responsabilitat es troben a la base d'aquestes experiències, que pretenen, en conjunt, estendre i reforçar els vincles entre les persones.

Us hem preparat un taller dinàmic i participatiu en què es denuncien les condicions laborals en què treballen milions de persones que fabriquen els productes que comprem. Mitjançant dinàmiques grupals treballaren els criteris que seguim quan comprem un producte, mentre fem incidència en la necessitat d'una nova manera de consumir, més justa i sostenible.

Taller teatral entorn del consum responsable. A càrrec de l'Associació cultural La Nave Va.

Inscriu-te!

Agricultura urbana: pagesos de muntanya

Dissabte 14 de desembre, de 10.30 a 12.30 h

Es poden fer molts recorreguts per Barcelona, però pocs mostraran espais de treball agrícola. Tot i això, la ciutat guarda encara indrets on, a través d'iniciatives ciutadanes o de la xarxa d'horts urbans municipals, es pot cultivar la terra.

En aquest recorregut visitarem Can Carlets, una antiga masia restaurada i habilitada que es troba mig amagada enmig d'un extens terreny ple d'arbres fruiters. L'indret està situat al vessant barceloní de Collserola, al camí de Sant Cebrià que transcorre pel barri d'Horta i està orientat directament al Mediterrani. Per tal de conservar l'hegemonia del terreny es fa servir un sistema de conreu ecològic i tradicional on maduren les mandarines de més de 2.200 mandariners.

També descobrirem com recuperar el patrimoni natural de la nostra ciutat a través de l'hort de Can Soler, una finca del segle xvii situada al barri de Sant Genís dels Agudells, coneguda amb els sobrenoms de Cal Boig i la Font del Bacallà. Destaca perquè a les seves parcel·les s'hi desenvolupen activitats d'educació ambiental relacionades amb el món agrari, les tècniques de l'agricultura biològica i la importància de la funció pol·linitzadora de les abelles per a l'agricultura.

Ruta a peu per la falda de Collserola i visita als horts de Can Soler i Can Carlets.

Inscriu-te!

EXPOSICIONS TEMPORALS

Creem els nostres mobles

Del 26 d'octubre al 23 de novembre

Mostra dels mobles construïts amb material de rebuig pels participants a l'activitat De prestatgeries, tamborets i altres mobles de La Fàbrica del Sol.

A càrrec de Curro Claret.

Materials d'arribatge a les platges

Del 30 de novembre de 2013 al 4 de gener de 2014

Què tenen en comú una posta d'ous de mosquit, l'esquelet d'una sípia i el paper d'alumini? Que te'ls pots trobar un dia barats a la sorra de la platja on vas a estiuejar.

Materials d'arribatge a les platges ens proposa un recorregut per les platges de diferents indrets del nostre planeta per descobrir-nos el que el mar retorna a la sorra: algues, plantes, animals però també restes de residus d'activitats humanes, com ara plàstics i llaunes. Una mostra per observar de ben a prop tot allò que arriba a les nostres costes i les conseqüències del nostre estil de vida sobre l'ecosistema marí. Voleu conèixer quins són els tresors amagats a la sorra?

A càrrec de Virot Natura.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari