MediAmbient
Celebreu el Dia Solar Europeu!

Publicat el 25/04/2013

L'Àrea d'Hàbitat Urbà organitza, del 7 al 10 de maig, una sèrie d'activitats per promocionar i donar a conèixer l'accés a l'energia, l'eficiència energètica i les energies renovables. Apunteu-vos-hi!

Barcelona celebra un any més el Dia Solar Europeu, una jornada per promocionar i donar a conèixer l'accés a l'energia, l'eficiència energètica i les energies renovables i que se celebra a nivell europeu.

En aquest sentit, del 7 al 10 de maig l'Àrea d'Habitat Urbà organitza diverses activitats, com ara visites guiades a instal·lacions solars municipals de Barcelona, tant fotovoltaiques com solar
tèrmiques, un taller per aprendre a construir una placa fotovoltaica o una xerrada tècnica per treballar l'autoconsum i l'autoeficència energètica a casa.

Com inscriure's?

Podeu inscriure-us a totes les activitats al web de la Fàbrica del Sol.

PROGRAMA D'ACTIVITATS

VISITES A LES INSTAL·LACIONS SOLARS MUNICIPALS DE BARCELONA

La instal·lació solar tèrmica del camp de futbol municipal de la Trinitat Vella
L'energia solar tèrmica pot donar suport a les necessitats d'aigua calenta d'un camp de futbol?
La instal·lació situada a la Trinitat Vella genera part de l'aigua calenta que hi ha a les dutxes de vestuaris. La particularitat d'aquesta instal·lació és que la producció d'energia es fa mitjançant un sistema Drain Back que preveu el buidatge complet del fluid que circula per dins els captadors quan no hi ha demanda de calor. En canvi, quan torna a existir una demanda d'aigua calenta el propi sistema de forma automàtica torna a fer circular el fluid caloportador a través dels captadors. D'aquesta manera la instal·lació està sempre protegida contra gelades i sobreescalfaments.
Amb la col·laboració d'Arkenova.
Dia: 09/05/2013
Horari: De 12 a 13.30 h

La instal·lació de fred solar del CEM de Can Caralleu
Vols conèixer un projecte pilot d'energia renovable que permet generar fred amb energia solar per deshumectar l'ambient d'una piscina coberta i generar calor per a l'aigua calenta sanitaria?
La instal·lació del CEM de Can Caralleu s'emmarca dins l'actuació del Pla d'Autosuficiència Energètica de Barcelona, que explora vies de millora de l'eficiència energètica i d'aprofitament dels recursos disponibles a la ciutat, i busca optimitzar la tecnologia d'aprofitament d'energia solar per fer-la adaptable a altres espais de la ciutat. La instal·lacio compta amb sistema solar tèrmic de 90m2 de captadors solars que alimenta un sistema de fred solar amb recuperació de calor residual de 17 kW per aportar energia al sistema de deshumectació de la piscina. Capta energia que permet estalviar 150.000 kwh cada any del consum global del centre esportiu, el que representa 34 vegades el consum anual d'un habitatge per escalfar aigua calenta. Amb l'estalvi d'energia, es deixen d'emetre 30 tones de CO2 a l'atmosfera a l'any. Per absorbir aquesta quantitat de CO2 caldrien 40.000 m2 de superfície de bosc mediterrani (4 illes de l'Eixample).
Amb la col·laboració de L'Agència de l'Energia de Barcelona.
Dia: 08/05/2013
Horari: De 12 a 13.30 h

La instal·lació fotovoltaica del IESM Joan Manuel Zafra
Aquesta instal·lació té una potència de 4,4 kiloWatts i està instal·lada sobre la terrassa de l'edifici. El camp fotovoltaic està format per 30 mòduls fotovoltaics i té una superfície d'uns 135 m2. La instal·lació està arraconada convenientment a la terrassa per tal de no comprometre altres usos possibles d'aquest espai. Es tracta d'una petita central de producció d'energia elèctrica, que injectarà el corrent produït a la xarxa de distribució en baixa tensió.
Amb la col·laboració de Tractament i Selecció de Residus, S.A. (TERSA)
Dia: 10/05/2013
Horari: de 12.30 a 14 h

La Fàbrica del Sol
Com es poden integrar les energies renovables en un entorn urbà? Com s'ho fa un edifici per aprofitar al màxim l'energia i els recursos de l'entorn?
La Fàbrica del Sol és un equipament municipal d'educació ambiental que integra una sèrie de serveis dirigits a la ciutadania en matèria d'energies renovables, medi ambient urbà i sostenibilitat. Situat en l'antic edifici modernista de la Catalana de Gas, el centre s'ha rehabilitat emprant materials de bioconstrucció i criteris d'ecodisseny i es presenta ara com un organisme viu, perfectament integrat a l'entorn.
Amb la col·laboració de Serveis Energètics Bàsics Autònoms (SEBA).
Dia: 07/05/2013
Horari: de 18.30 a 20 h

La pèrgola fotovoltaica del Parc del Fòrum
La instal·lació fotovoltaica del Parc del Fòrum es va construir en el any 2004 amb motiu del Fòrum de les cultures. Quan va acabar el fòrum es va procedir a la construcció d'una segona instal·lació, en aquest cas no gestionada directament per a l'Ajuntament de Barcelona però amb una potència total entre les dues instal·lacions de 1300 KW (1,3 MW) i una superfície de 10.700 m2. La dimensió de la instal·lació és equivalent a un camp de futbol, amb una altura màxima de 50 metres, que fan d'aquesta instal·lació un para-sol gegant que protegeix de sol als visitats, una autèntica obra d'enginyeria que té la intenció de preservar el medi ambient i potenciar l'ús d'energies netes i renovables pel seu us quotidià.
Amb la col·laboració de Tractament i Selecció de Residus, S.A. (TERSA).
Dia: 07/05/2013
Horari: de 12.30 a 14 h

TALLERS I XERRADES

Construïm un col·lector solar tèrmic amb material de rebuig. Taller familiar de construcció d'un col·lector solar tèrmic amb ampolles de PET i TetraBricks.
Penses què per reduir les emissions de carboni necessitem una gran tecnologia? Sigues autosuficient, aprofita el temps i descobreix la sostenibilitat que tens a l'abast! L'energia solar tèrmica permet aprofitar la calor del Sol per escalfar un circuit d'aigua i obtenir, de manera 100% renovable, aigua calenta sanitària i/o calefacció i refrigeració per a un habitatge. No necessita cap aparell prefabricat d'alt nivell electrònic, només una adequada exposició al Sol i una instal·lació que ens podem autofabricar a partir material de rebuig. A càrrec d'Ecoserveis.
Activitat per a famílies amb infants a partir de 10 anys. Es podrà inscriure un màxim de dues persones adultes per cada infant i no més de tres infants per cada adult.
Dia: 04/05/2013
Horari: d'11 a 13.30 h

L'autoconsum sense balanç net
Podem produir i consumir la nostra pròpia electricitat? Quina és la rendibilitat d'una instal·lació fotovoltaica per autoconsum? Xerrada sobre l'autoconsum domèstic i l'autoconsum en negocis i comerços.
A càrrec de l'Associació de Serveis Energètics Bàsics Autònoms (SEBA).
Dia: 09/05/2013
Horari: de 18.30 a 20 h

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari