MediAmbient
Arbres amb història

Publicat el 25/02/2014 - Josep Bassas -

Entre cotxes i edificis, el paisatge urbà de Barcelona també amaga petites joies naturals. Són els arbres i conjunts arboris de la ciutat catalogats d'interès local, 139 en total, que es tracten amb cures especials en la poda i la conservació. Fent una passejada per la ciutat, els podeu reconèixer per unes plaques identificadores col·locades al costat de les arrels, on s'hi fa constar l'any i l'espècie.

L'entorn urbà de Barcelona compta amb una presència destacada d'arbres en jardins, carrers i places, alguns dels quals formen un patrimoni natural que la ciutat protegeix amb cura. Són els 139 arbres i conjunts arboris catalogats d'interès local, que reben atencions especials com per exemple amb podes controlades per conservar-ne al màxim l'estructura original de l'exemplar.

La palmera de la Casa Ardiaca, els plataners de la Rambla, els xiprers de pantà de la Ciutadella, o la bellaombra de la Plaça de Francesc Macià són només alguns exemples de les espècies catalogades, que es poden trobar tant en finques privades com en espais públics.

La presència d'aquests arbres és destacada sobretot en barris de la zona alta, amb més cases enjardinades i parcs frondosos, per exemple, que els barris del centre de la ciutat. En el nucli antic, en canvi, s'hi troben més exemplars individuals, en petits jardins o placetes.

Plaques identificadores de cada espècie

Cadascun dels 139 arbres o conjunts catalogats es poden reconèixer per mitjà d'una placa identificadora que Parcs i Jardins hi col·loca al costat, i on s'hi fa constar tant l'edat com la família de procedència de cada espècie.

A més, també es poden consultar al web de Medi Ambient de l'Ajuntament de Barcelona, on estan classificats per districtes. Cadascuna de les fitxes que hi trobareu presenta informació d'interès com l'any de naixement de l'exemplar i la informació històrica, botànica o anecdòtica més destacada de cadascun.

Icones verdes de la ciutat

I entre els arbres més fotografiats, segurament hi apareguin els plataners de la Rambla. Aquest conjunt és el primer que es va planificar per a un eix viari, integrat en l'entramat urbà, tenint en compte la distància entre cada arbre o l'alçada i la mida de copa que podia assolir cada espècie.

En aquesta via emblemàtica de la ciutat s'hi han plantat primer pollancres, després oms i actualment s'hi poden veure més de 230 plataners ja centenaris.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

VÍDEO:Vídeo 'Arbres amb història'

Enllaços relacionats

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari