MediAmbient
Ecoconsell

Un edifici energèticament eficient > L'edifici

La compra o el lloguer d'un habitatge és un pas de gran importància.

A l'hora de dur-lo a terme, cal prendre en consideració una sèrie d'aspectes que tenen relació amb l'eficiència energètica i la qualitat de l'edifici, i que ens ajudaran a estalviar: l'orientació, en què cal donar prioritat al sentit nord-sud; el tipus d'aïllament tèrmic i acústic; el tipus de finestres i vidres; la instal·lació d'aigua calenta sanitària i calefacció; la potència dels equips i la potència contractada a la companyia (es recomana contractar la mínima); el tipus de regulació automàtica del sistema de calefacció i/o climatització; les instal·lacions per a l'aprofitament de les energies renovables; i la certificació o els estudis energètics de l'edifici.

En edificis o cases de nova construcció, i depenent de l'espai, cal recuperar la vella saviesa arquitectònica de l'orientació d'acord amb les característiques del terreny, respectant el sentit sud de la façana principal i evitant els finestrals i les parets mitgeres mal aïllades cap a l'oest.

Quan incorporeu l'equipament energètic al vostre habitatge, incloeu-hi una instal·lació centralitzada de producció de calor, ja que té rendiments més alts que els sistemes individuals, escolliu calderes de condensació o de baixa temperatura i, per a l'aigua calenta sanitària, trieu sistemes amb dipòsit d'acumulació d'aigua calenta.

Per al subministrament d'aigua calenta sanitària, considereu la utilització de captadors solars tèrmics. La inversió és més alta però s'amortitza amb l'estalvi obtingut posteriorment. També existeixen sistemes de calefacció i producció d'aigua calenta sanitària que utilitzen la biomassa vegetal.

Un edifici ben aïllat permet estalviar més d'un 50% d'energia. Escolliu bé el tipus de vidre i les mesures i l'orientació de les finestres. És bàsic per reduir el fred a l'hivern i el calor a l'estiu. Pinteu les parets de color clar, redueixen fins al 35% el guany de calor.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari