MediAmbient
Barcelona impulsa els terrats vius i les cobertes verdes

Publicat el 23/09/2014

L'Ajuntament promou actuacions perquè els terrats i les cobertes de la ciutat esdevinguin espais d'ús comunitari i nous espais de verd urbà. El 67% de les cobertes dels edificis de Barcelona són susceptibles d'acollir activitats, verd i instal·lacions d'aprofitament de l'energia.

L'Ajuntament de Barcelona treballa, emmarcat en els objectius d'Hàbitat Urbà i seguint la línia del Pla del Verd i la Biodiversitat, en activar els terrats i les cobertes dels edificis de la ciutat com espais d'ús comunitari, de manera que se'n pugui treure un rendiment social, ambiental i energètic d'aquestes superfícies ara, bona part, en desús.

En aquest sentit, es promourà la dinamització i activació social dels terrats, a la vegada que es fomentarà la rehabilitació dels edificis existents des del punt de vista energètic o d'increment del verd i la biodiversitat per avançar cap a l'objectiu de Barcelona d'esdevenir una ciutat autosuficient. Treballar per una reducció de la demanda energètica dels edificis i promoure sistemes de producció energètica i d'aprofitament dels recursos naturals contribueix a l'adaptació dels edificis i de les ciutats al canvi climàtic, i per tant a augmentar la resiliència d'una ciutat.

Actualment, un 67% de les cobertes dels edificis de Barcelona són terrats, és a dir cobertes planes i generalment accessibles. Per tal d'activar i potenciar aquesta "cinquena façana de la ciutat" el govern procurarà ajudes econòmiques per a la rehabilitació i renaturalització de terrats i celoberts, assegurant millores en l'estanqueïtat i l'aïllament tèrmic i acústic, i amb l'objectiu que els terrats puguin acollir activitats diverses. Es tracta de recuperar les activitats que tradicionalment s'hi havien dut a terme, i d'incorporar-ne de noves, com podrien ser horts urbans, sistemes de producció energètica, usos esportius o d'altres usos comunitaris adaptats a les necessitats ciutadanes del segle XXI.

En la campanya d'ajuts a la rehabilitació d'edificis 2014 que està en marxa, ja es poden demanar ajuts per les obres de rehabilitació de la coberta o terrat amb una subvenció del 50% (amb un topall de 60.000€) del cost total del projecte, si inclou mesures d'estalvi energètic. Entre les actuacions bonificades hi ha les adreçades a millores en l'estanqueïtat i aïllament de cobertes, mitgeres i celoberts, la instal·lació d'energia solar tèrmica per a la producció d'aigua calenta sanitària, la posada en marxa de plaques solars o la substitució de dipòsits d'aigua per aigua de xarxa.

A més dels ajuts a la rehabilitació, també està en marxa una línia d'ajuts a la renaturalització, amb finançament del 50% (amb un topall de 60.000€), als projectes d'enjardinament de la coberta o terrat. Els dos ajuts (rehabilitació i renaturalització) no són excloents i es podran sumar, sempre i quan siguin actuacions que es puguin acollir a tots dos tipus d'ajuts.

Per desenvolupar aquest tipus de projectes, els serveis tècnics de l'Institut del Paisatge Urbà i Qualitat de Vida (IMPUQV) i de les Oficines de l'Habitatge del Consorci de l'Habitatge oferiran assessorament tècnic, tot oferint al ciutadà documentació i suport tècnic sobre com realitzar cobertes verdes i com mantenir-les, així com tota la informació sobre els incentius que promou l'Ajuntament.

Accions per afavorir la transformació

Des de l'Ajuntament s'impulsaran un seguit de mesures per afavorir aquesta transformació:


· Tots els edificis de nova planta d'iniciativa municipal (des dels equipaments de barri fins als habitatges protegits) inclouran en el programa funcional i en el plec tècnic, especificacions perquè la coberta tingui un ús públic o col·lectiu.


· Els edificis d'iniciativa privada que passin per la Comissió d'Arquitectura seran orientats de forma que la coberta sigui considerada com un espai comú més de l'edifici, i tingui un ús comunitari i/o sigui enjardinada, a més d'incorporar solucions d'eficiència energètica.


· Tots els edificis que rebin una subvenció per a la rehabilitació energètica o a la renaturalització i que recuperin el terrat tindran una identificació en façana que posi en relleu la contribució de l'edifici a la millora de les condicions ambientals de la ciutat.


· Al web municipal s'habilitarà un mapa interactiu de les cobertes verdes existents a Barcelona per fer visible a ciutadans i empreses la progressió de la seva implantació.


· S'oferirà al ciutadà assessorament, documentació i suport tècnic sobre com realitzar cobertes verdes i com mantenir-les així com tota la informació sobre els incentius que promou l'Ajuntament. Es facilitarà suport tècnic i col·laboració públic-privat i investigació i certificació de les cobertes verdes per donar seguretat i fiabilitat tècnica als usuaris.


· L'Ajuntament editarà una guia per activar cobertes i terrats, on es donaran les claus per a donar un ús al terrat o coberta que beneficiï a tots els seus usuaris, i es detallaran solucions tècniques i constructives aplicades en casos reals, exemples i bones pràctiques locals i internacionals, i instruccions per al seu correcte manteniment.


· S'aprofitarà el potencial de les zones industrials, amb una morfologia d'edificis amb molta més coberta que no pas façana, una mobilitat orientada al cotxe i pocs espais verds i oberts, per promoure la renaturalització de les cobertes en edificis de nova construcció.

Un programa amb beneficis socials, mediambientals i econòmics
Potenciar la creació de terrats vius i cobertes verdes a la ciutat pot contribuir a la millora de la qualitat de vida dels ciutadans, tant des del punt de vista mediambiental, com social i/o econòmic:

· Fer de connectors de biodiversitat, reduir la despesa energètica i millorar la retenció d'aigua: Es redueix l'efecte illa de calor a la ciutat, per l'augment de la presència de vegetació, i per tant també es redueix la demanda energètica per calefacció i aire condicionat (reduint costos), tant per la instal·lació de coberta verda augmentant la inèrcia tèrmica, com per la rehabilitació o reinterpretació del terrat a la catalana, amb cambra d'aire ventilada. També es millora pel que fa a la retenció d'aigua, estalviant l'arribada d'una part de l'aigua al clavegueram, mitjançant la instal·lació d'un aljub, o per la retenció produïda directament per la vegetació que s'hi pugui instal·lar (coberta verda). A més, en acollir vegetació, una coberta verda o un terrat viu té beneficis per a la biodiversitat, i atreure insectes beneficiosos com ara papallones o abelles, ocells que s'alimenten de les plantes i dels insectes, ratpenats, dragons… i ajudar així a conservar la biodiversitat urbana i fer de connectors de natura.


· Noves possibilitats per generar energia eòlica i solar: Un dels grans beneficis d'aquest nou programa és poder combinar en aquests espais l'increment del verd amb l'aprofitament per generar energia a partir dels recursos renovables disponibles (sol i vent), tant per al manteniment del propi verd com per millorar l'autosuficiència energètica de la ciutat.


· Reducció de costos energètics i capacitat productora d'energia: A banda dels beneficis econòmics derivats de l'estalvi energètic per les actuacions encaminades a reduir la demanda energètica i de la possible instal·lació de tecnologies captadores i productores d'energia, la implantació de nous usos fa que la finca es revaloritzi pel fet de disposar d'un terrat comunitari per a usos lúdics, esportius, etc.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Més informació

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari