Publicat el 19/06/2014
On es poden trobar a Barcelona botigues amb una secció de productes ecològics o de proximitat? On hi ha punts de recàrrega de vehicles elèctrics? Aquestes i moltes altres preguntes relacionades amb temes socioambientals es responen al nou Mapa Barcelona + Sostenible (B+S) interactiu, que ubica més de 6.000 punts sostenibles sobre el terreny.
El Mapa B+S, que es pot consultar al web www.bcnsostenible.cat i a través d'una aplicació mòbil que es posarà en marxa després de l'estiu, s'ha elaborat de manera col·laborativa entre ciutadans, empreses, entitats del tercer sector i administració.
El regidor de Medi Ambient, Joan Puigdollers, ha valorat molt positivament la presentació d'aquesta nova eina: "La implicació de tots ajudarà a fer possible aquest projecte tan ambiciós, que permetrà que els ciutadans coneguin què fa Barcelona per ser més sostenible."
En concret, el mapa proporciona informació pràctica sobre punts d'interès, com ara botigues, allotjaments, equipaments i infraestructures, i també itineraris. També permet que els ciutadans afegeixin informació a cada punt en forma de relats, fotografies i activitats.
D'aquesta manera, Barcelona s'afegeix a la iniciativa internacional Open Green Maps, en què participen més de 850 ciutats de 65 països en tot el món.
Primers col·laboradors
Aquesta eina és útil per a sectors molt diversos. Un d'ells és l'educatiu, ja que se'n pot extreure un gran ventall d'activitats relacionades amb el medi ambient, promoure el mapatge de diversos punts entre els alumnes, així com incorporar informació de punts ja ubicats al mapa. És una acció promoguda per Agenda 21 Escolar.
El sector el comerç també hi és present. D'aquesta manera Barnamil, a través del projecte "Llars verdes", està fent el mapatge dels punts sostenibles de consum responsable i els està incorporant al Mapa B+S.
Una altra experiència que s'incorpora al mapa és el projecte "Mapatge de Sarrià: una experiència veïnal", del centre cívic Casa Orlandai, a través de les diverses accions que s'han dut a terme en matèria de sostenibilitat, com ara caminades a cegues, reflexions sobre una compra sostenible i diversos itineraris a través d'arbres mapats.
"Com més empreses i entitats s'hi sumin i vulguin col·laborar en el mapa, més avançarem en la cultura de la sostenibilitat a Barcelona", assegura Irma Ventayol, coordinadora del projecte i tècnica d'Hàbitat Urbà de l'Ajuntament de Barcelona.
Les iniciatives que s'inclouen en el mapa són seleccionades a través de processos de participació ciutadana i han de complir els principis bàsics següents: sostenibilitat, coresponsabilitat, equitat, inclusió, innovació, transparència i proximitat.
Més informació:
Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.
Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari