MediAmbient
Així és l'interior de la Font Màgica de Montjuïc

Publicat el 20/10/2013 a les 10:00 h. - Jorge Cebrián -

La Font Màgica de Montjuïc acaba de complir 84 anys i continua funcionant, fins i tot, millor que el primer dia. Actualment l'espectacle de llum, aigua i música que ofereix aquesta obra de l'enginyer Carles Buïgas és un dels atractius més ben valorats de Barcelona.

Vídeo 'Interior de la Font Màgica'

Molt poc ha canviat l'interior des que es va construir amb motiu de l'Exposició Internacional del 1929. Tota la maquinària és pràcticament la mateixa, i només la instal·lació elèctrica i els automatismes s'han adaptat als nous temps, segons explica el tècnic responsable de la Font Màgica, Josep Maria Borrego.

Aquest cap de setmana, el mateix Borrego ha estat un dels encarregats de mostrar els secrets interiors d'aquest giny als ciutadans que han volgut visitar-la aprofitant les jornades de portes obertes del 48H Open House BCN. El sistema d'il·luminació de l'aigua, que es fa a través de més d'un centenar de claraboies sota les quals hi ha 120 prismes pentagonals amb vidres de colors que en girar donen les diverses tonalitats a l'aigua, ha estat una de les parts que més ha sorprès els visitants. I és que el sistema permet fer fins a 7.000 milions de combinacions d'aigua i llum.

Actualment un programa informàtic ajuda a fer les famoses coreografies, però no sempre ha estat així. Segons recorda Borrego, la introducció de la música no va arribar fins als anys setanta, i abans només era un espectacle d'aigua i llum.

Perquè us pugueu fer una idea de la magnitud de la seva estructura, la font té una potència de 3.000 kW, i la potència en tot l'eix de Maria Cristina és de 6.000 kW. En total la font disposa de 132 motors elèctrics que accionen les bombes, els prismes d'il·luminació, els jocs d'aigua mòbils i els sistemes auxiliars. La font pot moure fins a 2.925 litres d'aigua per segon gràcies a quatre grups motobomba de 265 CV per als jocs d'aigua centrals i un de 125 CV per a les fonts perifèriques del llac gran.

Alguns dels amants de la font com Climent Prats i Ricard Rojo, no han volgut perdre's l'ocasió de fer-ne la visita a l'interior. En acabar han destacat el privilegi de veure-la des de l'interior, "com poca gent pot", i el seu bon funcionament i estat de conservació.

Espectacle exterior

Exteriorment, la font està formada per tres llacs concèntrics en nivells esglaonats. El vas intermedi té un diàmetre de 35 metres i el superior de 12, i són de planta circular. Els tres llacs en conjunt poden contenir un volum d'aigua de més de tres milions de litres, dos milions i mig dels quals corresponen al vas principal.

El llac principal està construït directament sobre el terreny mentre que l'intermedi i el superior cobreixen l'espai subterrani de maniobra on hi ha les bateries d'il·luminació, les canonades d'impulsió, les bombes, etcètera. Les sales de màquines es comuniquen amb l'exterior mitjançant un túnel on hi ha les dependències amb els quadres elèctrics.

La música per a aquesta tardor hivern

La Font Màgica de Montjuïc ofereix coreografies musicals d'una durada de 10 a 14 minuts en què es combinen fragments musicals. I també es pot gaudir de cançons d'una durada de 3 a 4 minuts que s'ofereixen entre les coreografies.

Per a la temporada de tardor-hivern 2013, a la Font Màgica sonaran coreografies amb grans èxits actuals, remescles amb música dels anys noranta, sarsueles, música clàssica, cançons dels vuitanta, bandes sonores de còmics, música de Disney, bandes sonores de pel·lícules, clàssica espanyola, i El cant de la senyera, entre altres.

Com a novetat, enguany s'incorporen tres noves coreografies: una de grups catalans, la coreografia Antàrtica, amb fragments de l'obra de Vangelis, estrenada amb motiu de la XI SCAR Biology Symposium, i la de Ciutat entre dos blaus, una cançó d'Els Amics de les Arts estrenada amb motiu del Mundial de Natació de Barcelona d'enguany.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

VÍDEO:Vídeo 'Interior de la Font Màgica'

Més informació

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari