MediAmbient
No deixem res al plat!

Publicat el 07/02/2014 - Alba Rodríguez -

Vint-i-cinc centres educatius de Barcelona participen a la campanya "Ens ho mengem tot", un projecte d'Agenda 21 Escolar, que pretén conscienciar l'alumnat d'aquesta problemàtica. Els resultats d'aquest treball es presentaran al juny durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

"Ens ho mengem tot" és el nom de la campanya impulsada per Agenda 21 Escolar i l'Ajuntament de Barcelona, que pretén sensibilitzar del malbaratament alimentari a les aules.

En total hi participen 25 centres educatius de la ciutat de Barcelona, que dedicaran una setmana al mes fins al proper mes de maig a treballar un aliment determinat: el pa, el iogurt, el peix, la carn i la patata.

A la segona setmana de treball ja se'n noten els primers resultats. La coordinadora del menjador de l'Escola L'Arenal de Llevant, Montse Soler, explica quins canvis ha notat en el comportament dels alumnes que hi participen: "Ara s'adonen del que mengen i fan l'esforç d'acabar-s'ho."

La Mariona Sánchez, una alumna de nou anys, explica què ha après en aquestes setmanes: "Hi ha molta diferència entre ara i abans. Ara ens mengem més menjar i abans en deixàvem més", assegura. De fet, dels 35 quilos repartits de iogurt en un dia a l'hora del menjador n'ha sobrat poc més d'un.

La seva companya Marta Vicente explica com va anar la primera setmana quan van treballar el malbaratament del pa: "A l'hora de dinar van repartir 12 quilograms de pa i, al final, vam pesar el sobrant i només hi havia 50 grams!", diu entusiasmada. I conclou: "Ho vam fer bé, oi?"

Des d'Agenda 21 Escolar s'explica la importància de la campanya: "La matèria orgànica era una fracció molt important dins la fracció de rebuig. Era matèria orgànica que ens podem menjar nosaltres i no hauria de ser-hi", afirma Marta Villar, membre del programa.

I de passada, aprenen conceptes com el de petjada ecològica

Aprofitant aquest treball sobre el malbaratament s'ensenya als alumnes el significat de conceptes com quilòmetre 0, aliments de proximitat o petjada ecològica. A més, es combina amb jocs i activitats educatives que es fan al pati durant l'hora del menjador. Els resultats d'aquest projecte es presentaran al juny durant la setmana Europea de Prevenció de Residus.

La campanya, que pren com a punt de partida la " Obrir document PDF Guia per evitar el malbaratament alimentari: Pensa, compra, cuina, menja" publicada per l'Ajuntament de Barcelona el novembre del 2011, és una iniciativa de l'Àrea del Medi Ambient i Serveis Urbans en el marc de les activitats adreçades a la xarxa d'escoles i centres integrants d'Agenda 21 Escolar, i que s'inscriu en el Pla de prevenció de residus de Barcelona.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

VÍDEO:Els alumnes reflexionen sobre el malbaratament alimentari a les aules

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari