MediAmbient
Barcelona, una ciutat resilient

Publicat el 09/02/2015 - Marta Montal -

La resiliència urbana és la capacitat d'una ciutat per restablir el seu funcionament davant qualsevol situació de crisi o fins i tot d'evitar-la. Barcelona ja fa anys que treballa en aquest camp i n'ha esdevingut un referent.

Vídeo 'Barcelona, una ciutat resilient'

Al llarg de la seva història la ciutat ha pres accions de millora que l'han fet més resilient en l'àmbit urbà, ja sigui després d'episodis climatològics intensos, ja sigui per insuficiències tecnològiques i dels serveis. Alguns exemples en són la xarxa de dipòsits d'aigües fluvials per evitar les inundacions a l'espai públic i vessaments incontrolats al litoral, la dessaladora pels períodes de sequera o els plans d'actuació de protecció civil.

Tot i que Barcelona no s'enfronta a grans riscos naturals, com succeeix en altres punts del món, sí que està exposada a riscos més comuns en grans ciutats com la concentració de persones o els riscos d'àmbit tecnològic.

Després d'una gran apagada elèctrica l'any 2007, es va veure la necessitat d'abordar aquestes situacions de crisi d'una manera més transversal. "Una fallida en una xarxa concreta pot generar afectacions a altres àmbits, per això una metodologia transversal permet reduir amb més eficàcia els riscos", ha explicat Manuel Valdés, gerent adjunt d'infraestructures i coordinació urbana d'Hàbitat Urbà.

La ciutat treballa la resiliència amb un model innovador que conforma un cicle de millora continuada. D'una banda el Centre de control d'incidències gestiona els riscos i és a través d'una nova eina que es poden tractar i analitzar les situacions de crisis. Després les Taules de resiliència, formades per equips multidisciplinaris, treballen per reduir la vulnerabilitat davant riscos relacionats sobretot amb infraestructures i xarxes de serveis.

Un referent mundial

Barcelona és actualment la seu mundial del programa de resiliència urbana d' ONU-Hàbitat, que treballa per augmentar la resiliència i tenir ciutats millor preparades per afrontar crisis que afectin serveis i infraestructures. La institució va seleccionar la ciutat com un dels models per la seva metodologia de treball.

Des de finals de 2014, la ciutat també forma part de la xarxa de les 100 Ciutats Resilients promoguda per la Fundació Rockefeller. La fundació va valorar, sobretot, l'enfoc innovador de Barcelona entorn de la resiliència urbana.

A més, el 24 i 25 de febrer tindrà lloc la Barcelona Resilience Experience, unes jornades sobre resiliència urbana, centrades en el model de resiliència que s'està duent a terme a la ciutat.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

VÍDEO:Barcelona, una ciutat resilient

Més informació

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari