MediAmbient
Aigua neta per gaudir del bany

Publicat el 16/08/2013 a les 15:00 h. - Verònica Heredia -

Entre els mesos de juny i setembre, dues embarcacions de l'Ajuntament de Barcelona recorren tot el litoral de la ciutat per recollir els residus flotants que hi pugui haver. Les naus treballen cada dia de set del matí a tres de la tarda, per garantir la netedat de l'aigua.

Vídeo 'Aigua neta per gaudir del bany'

Durant la temporada d'estiu, l'Ajuntament de Barcelona treballa per garantir la netedat de les platges de la ciutat, tant fora com dins de l'aigua.

Precisament, per assegurar un bany en les millor condicions, cada matí dues embarcacions de l'Ajuntament recorren les platges del litoral barceloní, des de la zona de banys del Fòrum fins a la platja de Sant Sebastià, recollint els residus flotants que hi pugui haver.

Ho fan des de l'1 de juny i fins al 25 de setembre, en un horari ininterromput de 07.00 a 15.00. Les embarcacions, dues Marnett Solid 650, disposen d'un sistema de pales i xarxes que va recollint les deixalles que suren en l'aigua. Els operaris dipositen els residus en bosses que emmagatzemen en l'embarcació fins que acaben el recorregut.

Tal i com explica Josep Garriga, de la Direcció del Cicle de l'Aigua del consistori: "El que més es recull són plàstics, com envasos o bosses, que majoritàriament venen d'alta mar, més que no pas llençats des de la platja. També es recullen fustes, tant naturals (restes provinents de rieres), com manipulades (com caixes o restes de mobles)".

Augment dels residus recollits

Garriga també comenta que, en el que portem de temporada, s'han recollit un 50% més de residus que l'any passat. Segons el responsable, això es pot deure a que el fet de treballar durant el matí fa que la feina sigui més efectiva (ja que les condicions de navegació són millors). "De tota manera, caldrà comparar-ho amb els anys vinents, en què treballarem en aquests mateixos horaris, per comprovar si l'augment del nombre de residus recollits es deu a la franja horària, o a que hi ha més deixalles".

Per garantir la seguretat dels banyistes, les embarcacions dediquen les primeres hores del matí, quan hi ha menys afluència de gent a les platges, a netejar la zona més propera a la costa. A mesura que hi ha més banyistes, mantenen una distància de seguretat respecte de la costa d'uns 200 metres. A banda d'això, però, les naus tenen l'hèlix protegida, de manera que si algú s'hi acosta, no la pugui tocar.

"De tota manera, si es detecta una gran taca en la zona de bany, s'activa un protocol per retirar els banyistes i poder netejar sense perill", afegeix Garriga.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Enllaços relacionats

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari