MediAmbient
La certificació energètica, una oportunitat de feina per a aturats de Sant Martí

Publicat el 15/01/2015

Un curs d'inserció laboral forma 12 persones del districte de Sant Martí com a tècnics auxiliars de certificacions energètiques i els permet treballar durant 4 mesos. En aquest temps s'han encarregat de tramitar els certificats energètics de 18 edificis públics del districte.

El Reial decret 235/2013 fa obligatori el certificat energètic per als edificis d'habitatges nous, els públics de més de 500 m²i els edificis o locals que es venguin o es lloguin a un nou arrendatari. Aquesta mesura ha generat una nova oportunitat en el mercat laboral per a totes les persones que estiguin qualificades per tramitar aquest tipus de certificat.

L'Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb tres empreses privades i la Fundació Formació i Treball, ha impulsat un curs d'inserció laboral per formar com a tècnics auxiliars de certificacions i auditories energètiques 12 persones aturades del districte de Sant Martí. El curs s'adreça a persones amb un títol de cicle formatiu de grau mitjà que estan a l'atur des de fa més d'un any. Els professionals amb aquest perfil, segons explica Antonio Mañes, coordinador del curs, queden una mica al marge del gruix de les polítiques d'inserció laboral, perquè "no van a l'assistència social". En aquests casos "tenen la xarxa familiar que els dóna suport, però això s'acaba", afegeix.

El curs ha tingut una part teòrica, que es va fer durant el mes de juliol. Després, la fundació ha fet als treballadors un contracte remunerat de 4 mesos per treballar en la certificació energètica de 18 edificis públics del districte. "La primera feina que tenen, que és la que els permetrà acudir al mercat laboral amb una certa experiència, la dóna el mateix curs", explica Eduard Freixedes, regidor de Sant Martí.

El Juan Antonio, que és un dels participants del curs, ha treballat durant 10 anys com a delineant, però des de feia més d'un any es trobava sense feina. Aquesta formació li ha permès tornar a treballar durant 4 mesos. "Moltes vegades fas un curs, fas quatre pràctiques, que a més no estan remunerades, però no vas enlloc. Aquí estàs quatre mesos fent pràctiques, però han servit per a alguna cosa, a banda dels diners que guanyes", comenta.

El panorama del Diego és totalment diferent. Té 23 anys, és el més jove del curs i mai no havia tingut un contracte de feina. "He tingut pràctiques sobre el grau superior i el grau mitjà, que també en tinc un, però no he treballat, seriosament no he treballat", sentencia. "Ha estat la meva primera vegada i estic bé, content", conclou.

Aquest ha estat el primer curs sobre certificacions energètiques que ha engegat l'Ajuntament a la ciutat. Els bons resultats han fet que ja es treballi per continuar en aquesta línia de plans ocupacionals i posar en marxa una segona edició del projecte.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari